Hoe je de druk voor jezelf verlaagd

Danique Dellebarre

In Eigen pad kiezen Posted

Ik vierde mijn verjaardagsfeestje voor mijn familie op mijn mooie studentenkamer.. Eerst moest ik zorgen dat alles opgeruimd was, het wasrek met schone was opgeborgen. Ik haalde de stofzuiger erdoor, lapte nog net niet mijn ramen maar alles was spik en span. Toen de boodschappen halen, nee niet huismerk maar echte Cola, kratten bier etc.. werden gehaald. Zo raasde ik mijn dag door en toen was mijn verjaardag nog niet eens begonnen. 

Ik voelde zo zwaar bewijsdrang dat ik het wel kon. En nog steeds val ik wel eens in die valkuil dat je het graag heel goed wilt doen voor anderen. Er is niets mis met willen zorgen voor anderen. Maar vaak gaan we daarbij over veel grenzen van onszelf. Bijvoorbeeld voor zo’n verjaardagsfeestje, was ik al helemaal kapot voordat het überhaupt (heerlijk woord) begon. Dit is zo’n voorbeeld waarin we veel druk op onszelf leggen. Ik deel dit, want wellicht herken je het ook in andere situaties. 

Laat ik je meteen uit de droom helpen want de enige constante in het leven is verandering. Ja lees die zin maar nog een keer. Want het helpt mij zo erg. Ik wilde graag alles goed doen, alles onder controle houden en toen ik besefte dat dat niet kon. Dat alles altijd verandert en er dingen gebeuren in je leven waar je geen controle over hebt. 

Oefening

Een oefening die altijd heel fijn is in dit soort situaties is om jezelf in te beelden dat je je beste vriendin bent. Hoe zou die op je reageren? Zou die ook zeggen ja alles moet heel schoon zijn? Of met haar vinger over de plinten gaan en daar commentaar op leveren? Waarschijnlijk niet en juist jou gunnen dat je niet zo druk er over maakt.

Een andere oefening kan zijn om te proberen jezelf een halt te roepen door bijvoorbeeld expres niet te stofzuigen. Denk dan: kom maar door met het commentaar. Dat je vooraf al kunt bedenken wat ze gaan zeggen dat met humor tegemoet gaat zien. 

 

Je doet het al super! Liefs Marian

0 Comments

Leave a Comment