Omgaan met teleurstellingen

Danique Dellebarre

In Happy voelen Posted

Teleurstellingen, iedereen komt ze wel eens tegen. Of het nou gaat over een onvoldoende terugkrijgen, niet ingeloot worden voor een studie, of je favoriete zak chips die is uitverkocht, in elke vorm en maat kunnen ze vervelend zijn. Soms kan het verleidelijk zijn om lang in een negatieve spiraal te blijven. Dus in deze blog; hoe kan je omgaan met teleurstellingen?

Even lekker balen

Ten eerste, een teleurstelling hoort er soms bij. Besef je goed dat je best mag balen. Een onvoldoende voor een tentamen is gewoon k*^%. Je hebt er misschien hard voor geleerd en dan is een onvoldoende resultaat niet fijn. Spreek met jezelf af hoe lang jij erover mag balen. Dus bijvoorbeeld een uurtje huilen, klagen bij je moeder of ….

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Wanneer de baalronde voorbij is, is het tijd voor een oplossing. Het is belangrijk dat je niet te lang blijft hangen in de negativiteit van de teleurstelling. Die negativiteit zorgt er vaak voor dat het de volgende keer weer niet lukt, of weer tot een teleurstelling uitpakt. Dus leer van je teleurstelling en zie het als een motivatie om het de volgende keer wel te laten slagen. Zoek bijvoorbeeld naar bijles of ga de volgende keer met een andere verwachting naar die film die toch een beetje tegenviel. 

Verkeerde verwachtingen

Vaak gaan teleurstellingen gepaard met verkeerde verwachtingen. Bijvoorbeeld; je gaat voor het eerst padellen en je hebt er helemaal zin in. Je bent sportief, dus verwacht dat je het wel in een keer zal gaan oppakken. Maar wanneer je bezig bent sla je de helft van de ballen mis. Je padellgenootje slaat in tegendeel alle ballen raak terwijl hij dit ook voor het eerst doet… teleurstelling!

Of je gaat met volle verwachting de winkel in om je favoriete zak chips te halen, is ie uitverkocht… balen! Stel je verwachtingen soms een beetje bij, dan kan de teleurstelling ook meevallen. 

Deze blog is gebaseerd op de podcast Hoe ga je om met teleurstellingen. 

Meer blogs lezen over je happy voelen? Je vindt ze hier.

0 Comments

Leave a Comment