Belangst

Danique Dellebarre

In Faalangst, Leven van Danique Posted

Het bellen voor een doktersafspraak, een tandartscontrole inplannen of het bellen van een docent. Ik weet niet wat het was maar ik vond het altijd doodeng. Op mijn opleiding journalistiek kwam ik er achter dat ik echt niet de enige was die hier last van had. Het heeft zelfs een term; belangst.

Bellen tijdens je opleiding

Ik weet nog heel goed dat ik in een praktijkles zat in de eerste week van mijn nieuwe opleiding. Op de tweede dag werd er een opdracht meegegeven die we diezelfde week nog moesten gaan inleveren. De opdracht; bel een persoon die een goede bron kan zijn voor een onderwerp waar je een nieuwsartikel over gaat schrijven. Ik raakte echt meteen in paniek. Voor mij voelde het alsof ik iemand moest gaan bellen die daar totaal niet op aan het wachten was. Maar de opdracht was er en ik wist dat ik in deze opleiding er toch aan moest gaan geloven.

Dezelfde dag had ik iemand gevonden van de universiteit die ik wou gaan spreken. Ik had het telefoonnummer klaar staan. Op een papiertje voor mij had ik de tekst geschreven die ik precies wou gaan zeggen. Met de angst voor een black-out had ik zelfs een introtekstje geschreven die ik zo zou kunnen opzeggen aan de telefoon. Met zenuwen in mijn buik drukte ik het telefoonnummer in en belde ik.

De vrouw was vriendelijk en het gesprek verliep soepel. Deze goede ervaring had mij zelfvertrouwen gegeven, maar toch vond ik de volgende keren alsnog spannend.

Gewoon doen!

Heel eerlijk, ik vind het soms nu nog steeds spannend. De reden hiervoor weet ik eigenlijk niet zo goed. Maar ik weet wel dat ik zeker niet de enige ben. Als ik een tip moet geven voor de mensen die zich hierin herkennen? Gewoon heel veel doen! Als iemand van mijn vriendengroep een reservering moest maken, belde ik! Door deze kleine gesprekken te oefenen kreeg ik meer zelfvertrouwen en was ik minder bang als ik een keer een belangrijk gesprek had. Daarnaast vond ik het handig om mijn gesprek goed voor te bereiden. Desnoods zet je op een papiertje wat je graag wilt zeggen. Bedenk daarnaast waarom je zo bang kunt zijn voor het gesprek. Ben je bang dat je een black-out krijgt? En is dit al eens gebeurd of maak je jezelf alleen maar bang?

Liefs,

Danique

0 Comments

Leave a Comment