Omgaan met prestatiedruk? Deze tips helpen je!

Danique Dellebarre

In Afstuderen, Leven van Danique, Stress Posted

Ervaar jij prestatiedruk? Daarin ben je echt niet alleen! Zoveel studenten die ik spreek worstelen met prestatiedruk en hoe ze om moeten gaan met alles wat ze willen/moeten. In dit artikel geef ik je een aantal tips om met deze mentale druk van het presteren om te gaan.

Tip 1. Wees mild voor jezelf

Waarschijnlijk ben jij soms nog kritischer dan de meest kritische docent die je tegenkomt. Dit mechanisme werkt heel dubbel, het levert je namelijk iets op: presteren, hoge cijfers en dingen bereiken. Maar kan je ook veel kosten, zoals piekeren, slapeloosheid en stress. Ga jezelf eens betrappen op dat je heel streng bent voor jezelf. Hoe zou je beste vriendin tegen je praten? Ook zo streng of zou ze je een hart onder de riem steken? Treat yourself like you are your own best friend.

Tip 2. Start in je planning met vrije tijd

Plannen is ook tijdens het afstuderen ontzettend belangrijk. Zet alle activiteiten die voor je afstuderen noodzakelijk zijn in je agenda. Maar begin met alle activiteiten die je daar omheen doet. Sporten, afspraken met vrienden, avondje Netflix, naar de kapper, etc. Want juist die dingen die je ontspanning geven heb je nodig om deze periode goed door te komen. Als je die als laatste plant gaan waarschijnlijk dingen van je scriptie voor waardoor je langzaam leegloopt en dat willen we voorkomen!

Tip 3. Waar focus je op?

Soms kijken we niet realistisch naar de situatie waar we in zitten. We focussen heel erg op het negatieve en niet op het positieve. Bijvoorbeeld het ene puntje van kritiek dat je kreeg, ten opzichte van de lofzang over hoe goed je bezig bent. Daarom heb ik deze opdracht voor je: om te oefenen je te focussen op het positieve, wil ik je vragen 5 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dat hoeft niet heel groot te zijn maar kan ook de zon zijn, iets wat je hebt gegeten of een ervaring die je had met iemand die je lief hebt.

Test en nog meer tips

Vraag jij je wel eens af: ervaar ik prestatiedruk? Wanneer weet je nou of de stress en daaruit voortvloeiende klachten echt ongezond worden? Dit kun je ontdekken in het e-book; Ervaar ik prestatiedruk? Doe in dit e-book de test of je teveel stress ervaart en ontvang meteen (nog meer) tips hoe je hiermee om kunt gaan, downloaden doe je hier.

Liefs Marian

 

 

1 Comments

Leave a Comment

  • Tevo
    7 January 2022 at 14:17

    Super handig en hulpzaam! Vooral de tip over vrije tijd kon ik goed gebruiken. Ik zette mijn planning meestel helemaal vol en wat vrije tijd tussendoor kan zorgen voor weer een goede concentratie daarna.