Perfectionisme bestaat niet!

Danique Dellebarre

In Perfectionisme, Stress Posted

Perfectionism doesn’t make you feel perfect, it makes you feel inadequate

Perfectionisme; niet willen falen, geen dingen fout willen doen en alles tot in de puntjes perfect willen uitvoeren. Iets goed willen doen of een verslag goed inleveren is een mooi streven, maar perfectionisme kan erg in de weg zitten en voor veel stress zorgen. Perfectionisme zorgt ervoor dat je de illusie hebt dat als alles perfect gaat je het allemaal voor elkaar kunt krijgen. Maar hierdoor houdt je die perfectionisme alleen maar in stand.

Wat is perfect?

Eigenlijk kan je zeggen dat perfectionisme helemaal niet bestaat, het is een fabel. Want wat is eigenlijk perfect? Juist, er zijn geen regels aan perfectie gebonden. Iets wat voor jou perfect is, kan voor een ander niet zo perfect zijn. Meestal is een perfectionist veel bezig met wat andere mensen van hen zullen denken. Echter hebben we geen invloed over wat iemand anders denkt.

De ‘fuck up jar’

In mijn workshops doe ik wel eens de fuckup jar met studenten. In deze opdracht vraag ik aan ‘mijn’ studenten om een situatie op  te schrijven waarin ze een fout maakten of iets niet goed hadden aangepakt. Met deze manier wil ik ervoor zorgen dat we realiseren dat iedereen wel eens een fout maakt en dat je alleen maar kunt leren van deze fouten. Ik wil graag een paar herkenbare situaties delen die studenten hebben opgeschreven.

“Te veel gelijk gewild en nu de gevolgen ervan.”

“Aangeven dat iets wel lukt, maar het gaat eigenlijk niet.”

“De mening van een ander overnemen, maar er later achter komen dat ik deze mening niet deel.”

“Ik ben een aantal keer belangrijke deadlines vergeten.”

“Huisdeur dicht laten vallen met sleutel binnen in het slot.”

En herken je een paar? Je kunt er vast zelf nog wel een paar bedenken. Fouten maken is menselijk en je leert ervan. Dus fuck perfectionisme!

Wil je samen aan de slag met onder andere perfectionisme? Misschien is de Gelukkige Student Academy iets voor jou! Kijk hier voor meer informatie.

0 Comments

Leave a Comment