Ziekmelden? Nee ik ga het eerst wel proberen!

Marian

In Perfectionisme Posted

“Ik hou van mij, van mij, van mij en van geen ander want ik ben verreweg de leukste die ik ken” – Harrie Jekkers

Ik kwam laatst een van mijn studentes tegen op straat. Ze was onderweg naar stage, maar zag eruit alsof ze niet geslapen had. Toen ik vroeg of ze zich niet lekker voelde, beaamde ze dit.
Ze voelde dat ze griep had en voelde zich totaal niet fit. Ik vroeg haar of ze wel naar stage kon. Ze zei dat het wel ging. Ze ging het gewoon proberen en daarna kon ze naar thuis thuis, bij haar ouders uitzieken.

Ze vertelde me ook over alle drukte die haar te wachten stond. Ze had over een week tentamens en had daarna allemaal opdrachten die ze moest inleveren. Kortom, ze kon eigenlijk helemaal niet ziek zijn. Dan zou ze haar deadlines missen.

Ik herkende mezelf hier helemaal in. Ons verantwoordelijkheidsgevoel kent eigenlijk weinig grenzen. Ik heb altijd geleerd om het eerst te proberen wanneer ik me niet lekker voelde. Pas als ik meermaals met het toilet had geknuffeld en dus echt niet meer kon ‘gaf ik op’. Ik meldde me, vaak gepaard met tranen, ziek.

Doorzetten of wegcijferen?

Er is echt een scheiding tussen ‘even doorzetten’ en jezelf volledig wegcijferen voor de ander. Want ziek zijn dat kan toch eigenlijk niet? Je moet mensen teleurstellen dat je niet kan presteren. Je moet de confrontatie aangaan dat je het toch niet redt. Een verschrikkelijk gevoel!

Stel jezelf eens voor dat je in deze situatie je eigen allerbeste vriendin bent. Zou je, zoals in dit voorbeeld, naar stage sturen? Of naar bed met kippensoep en een kiwi?

Door dezelfde liefde aan jezelf te geven ga je beter voor jezelf zorgen. Je cijfert jezelf niet meer weg en geeft je grenzen aan. Net als bij je beste vriendin, laat je jezelf niet ziek naar stage gaan of die extra opdracht maken omdat je voelt dat het moet. Door je eigen grenzen aan te geven, ga jij uiteindelijk beter in je vel zitten en zelfs beter presteren. En dit gun je jezelf, net als je beste vriendin, toch ook?

Herken je jezelf in bovenstaand en kun je jezelf nog een situatie bedenken waarin je over je eigen grenzen ging? Wat heb je daarvoor terug gekregen of viel het de ander niet eens op? Ik ben heel benieuwd naar je ervaring. Stap één om beter op je grenzen te letten is om ze te leren kennen. Deel je ervaring gerust via groei@gelukkigestudent.nl.

0 Comments

Leave a Comment