Hoe vol is jouw glas?

Danique Dellebarre

In Stress Posted

Deze blog werd geschreven door derdejaars social work student. Ze is enthousiast om verhalen te delen maar wil graag anoniem blijven.

Is bij jou het glas altijd half leeg of halfvol? Ik zal eerlijk zijn en zeggen dat bij mij het glas altijd half leeg is. Ik ben niet snel tevreden over mezelf en mijn handelen.

Ik merk dat dit mij belemmert in mijn werk en studie. Een verslag kan ik moeilijk inleveren voor feedback want ik ben nooit tevreden. Na een lange dag werken vind ik nooit dat ik genoeg heb gedaan. Ik merk dat deze gedachtes mij enorm belemmeren en de negatieve spiraal intrekken. 

Het glas hoeft niet vol of leeg

Ooit had ik een mooi gesprek met de baas van mijn bijbaan. Ik was niet tevreden over hoe iets was gegaan en dit zorgde bij mij voor flink wat negatieve gedachtes. Dit wordt mij dan af en toe te veel en dan barst ik in huilen uit. Dit gebeurde die middag op mijn werk ook. Ik kon alleen maar bedenken wat beter/anders had gemoeten en ik kon moeilijk in mijn hoofd houden dat het enorm druk was en ik genoeg gedaan had die dagen. Mijn baas had dit gehoord en wilde mij later op de middag spreken. Hij vroeg aan mij of het glas bij mij altijd half leeg of halfvol is. Ik gaf toen aan dat hij altijd halfleeg is. Mijn baas gaf toen wat mooie voorbeelden en ik probeer nu in situaties te kijken naar het halfvolle glas. Daarbij bedenk ik mij vooral dat een halfvol glas helemaal goed is! Het hoeft geen vol glas te worden maar ook niet leeg. Wanneer het glas dus half vol is, dan is het goed.

Adem met aandacht

Over deze negatieve gedachtes en mijn perfectionisme heb ik meerdere gesprekken gevoerd met  familie en professionals. Van een professional kreeg ik de tip mee, om negatieve zinnen om te buigen naar positieve zinnen. Deze zinnen moest ik opschrijven en blijven herhalen. Iets wat mij af en toe helpt maar niet altijd lukt. Ik kan in mijn hoofd alleen de negatieve dingen maar zien totdat ik ga relativeren (ga kijken naar het halfvolle glas). Dan kan ik ook de positieve dingen inzien. Herkent iemand dit? Ik ben heel benieuwd en wat is jullie tip?

Meer blogs van studenten vind je hier.

0 Comments

Leave a Comment