Afstuderen met het Scriptielokaal – In gesprek met Andrina Sol

Danique Dellebarre

In Afstuderen, Voor docenten Posted

Afstuderen of het schrijven van een scriptie. Het kan een pittige opgave zijn. Het is een periode waarin je vaak veel alleen aan de slag moet en waarin je stress kan ervaren. Een tijdje geleden sprak ik met Andrina Sol, initiatiefnemer van het Scriptielokaal. Met haar eigen onderneming helpt ze studenten in de afrondende fase van de opleiding. In deze blog lees je meer over ons gesprek.

Zelfstandigheid tijdens afstuderen

Andrina ziet dat veel studenten struggelen in de afstudeerfase. “Scriptie heeft altijd al een beetje de lading. Er zit iets aan afstuderen waardoor studenten zich een bepaalde druk opleggen.” Ook ziet ze dat studenten vaak denken dat ze de enige zijn die het moeilijk hebben of vastlopen. Mede daarvoor heeft ze het Scriptielokaal opgezet. Samen met andere studenten ga je aan de slag met het schrijven van je scriptie. “In de gehele opleiding doe je veel projecten samen en nu tijdens het afstuderen doe je het voornamelijk alleen. Het kan heel erg helpen om samen aan de slag te gaan.”

Het samenwerken tijdens de afstudeerfase is ook een tip die Andrina graag geeft. “Ook al heb je totaal andere onderzoeken of zit je in een andere fase, het is waardevol om samen aan de slag te gaan. Je krijgt meteen inzicht dat je niet de enige bent die hard aan het ploeteren is.”

Fouten maken mag

Een ander struikelblok die Andrina vaak tegenkomt is dat studenten het moeilijk vinden om fouten te maken. Studenten geven zichzelf vaak dan niet de ruimte om fouten te maken en vaak komt er dan niks op papier. Andrina geeft dan aan dat het niet erg is om fouten te maken. Een tip die Andrina geeft is om kleine stapjes te maken. “Maak het zo praktisch mogelijk en verdeel in kleine stappen. Neem daarbij ook de ruimte om uit te vogelen hoe je iets gaat aanpakken.”

Het ploeteralarm

Wat Andrina gebruikt in haar Scriptielokaal is het zogenoemde ploeteralarm. “Vaak lopen studenten vast en zijn ze geneigd het af te sluiten. Ze denken dan dat dit faalmoment ervoor heeft gezorgd dat de hele dag weg is. We bedenken van te voren bedenkt wat je gaat doen als dit ploeteralarm afgaat. Een rondje wandelen of een dansje. Je bent er even kort uit en de kans is groot dat je daarna weer aan de slag kunt.”

Wil je de aflevering van de podcast luisteren? Je vindt hem hier

0 Comments

Leave a Comment