Als docent gebruik maken van buitenonderwijs

Danique Dellebarre

In Voor docenten Posted

Marlies van Nature Academy maakt als docent veel gebruik van buitenonderwijs. Ze is al jaren werkzaam in het onderwijs en heeft tegenwoordig haar eigen bedrijf. “Ik neem studenten mee naar buiten voor inhoudelijk buiten onderwijs. Ik heb gezien dat studenten veel binnen zitten en amper bewegen. Als ik in mijn pauze naar buiten ging en terugkwam, zag ik dat ze nog precies hetzelfde zaten, meestal met de telefoon in de hand.”

Marlies neemt groepen studenten mee naar buiten voor onderwijs, maar helpt bijvoorbeeld ook studenten met de start of doorstart van de scriptie. “ Een scriptie is heel spannend. We nemen studenten mee naar buiten om hunzelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen, maar ook inhoudelijk te helpen.”

Wat doe je buiten?

In het buitenonderwijs is er heel veel mogelijk, zegt Marlies. Je moet alleen de juiste tools hebben. “Wil je bijvoorbeeld een rekenles doen buiten? Plastificeer een blad en neem een whiteboard stift mee. Wat je binnen doet kan je ook buiten doen, het is alleen belangrijk dat je de juiste tools hebt. Daar moet je als docent mee experimenteren wat werkt voor jouw klas en wat niet.”

Waarom buiten?

Volgens Marlies doet het buiten zijn iets met de klas dynamiek. “In de klas zit je tussen muren en buiten doorbreek je dat. Het doorbreekt een bepaalde vibe. Ik kan stellen dat een drukke klas naar buiten sturen helpt voor de dynamiek als ze weer terug zijn.”

Daarnaast zegt Marlies dat bijvoorbeeld buiten bewegen goed is voor de focus. “Bijvoorbeeld wandelen heeft heel veel impact. Je hart gaat sneller kloppen, het bloed gaat door je lichaam stromen en komt ook in de hersenen terecht. Je bent meer gefocust, wordt productiever en creatiever.” 

Marlies hoopt dat er nog meer docenten buiten onderwijs gaan geven. “Je ziet dat er steeds meer vraag naar is, niet alleen op het basisonderwijs maar ook MBO, HBO en WO. Laten we zo veel mogelijk studenten naar buiten brengen. Ik voel aan alles dat dit de weg is.”

Luister je liever de podcast? Je luistert hem hier

Ben je docent en wil je meer tips die jou kunnen helpen? Lees hier meer blogs voor docenten.

0 Comments

Leave a Comment