Het belang van studentenwelzijn

Danique Dellebarre

In Voor docenten Posted

Een tijdje geleden sprak ik voor de Gelukkige Student Podcast met Diane Kamphuis, docent sportkunde aan de HAN. We hadden een mooi open gesprek over het belang van studentenwelzijn. Diane zit al ruim 30 jaar in het onderwijs en heeft een echte passie voor lesgeven. Hierbij vindt ze het studenten welzijn erg belangrijk. Op de HAN hebben ze sinds een tijd een coachbureau waar Diane bij betrokken is. Ze noemt het ook wel een minionderneming waarbij studenten met elkaar aan de slag gaan op het gebied van verschillende thema’s. 

De stap naar hulp

Het motto van het coachbureau is; voor studenten en door studenten. De instelling is hierbij  het preventief bespreekbaar maken van het studentenwelzijn en ondersteuning tijdens het studietraject. Diane denkt dat studenten soms meer voor elkaar kunnen betekenen dan docenten. “Docenten staan er toch wat verder van af. Ook is misschien de stap wat kleiner om naar een student te gaan dan naar een docent.”

Dat de stap om hulp te zoeken groot is, merkt Diane in haar vak. “Ik merk dat dit een generatie is die opgevoed is met het beeld dat je alles kan worden. Als dit dan niet lukt denken studenten vaak dat het aan hen ligt. De stap om hulp te zoeken is dan gewoon groter.” Ook ziet Diane dat veel studenten denken dat ze de enige zijn met bepaalde problemen waar ze tegenaan lopen. “Ik zet vaak een groep studenten met achterstanden bij elkaar, zodat ze zien dat ze niet de enige zijn. Je hoort dan vaak dat ze verbaasd zijn dat ze hier niet alleen in zijn.”

Tip van Diane

Een tip die Diane graag wil geven aan zowel studenten als docenten is het bespreekbaar maken. “Spreek uit wanneer het moeilijk gaat en maak het niet mooier dan dat het is. Maar ook; vier de successen!”

Wil je de hele podcast luisteren na deze blog? Luister hem hier

Wil je meer blogs voor docenten lezen? Klik hier

0 Comments

Leave a Comment