Boekreview: De Keuze; leven in vrijheid.

Danique Dellebarre

In Boeken Posted

“In je eigen gedachten ben je altijd vrij.” 

Boeken kunnen ontzettend inspireren! En daarom deel ik regelmatig een boekreview van verschillende boeken die ik heb gelezen en die mij hebben geraakt. Deze keer:  De Keuze, leven in Vrijheid.

Waar gaat het over?

Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.

In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

Edith Eva Eger is nu negentig en danst nog altijd. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen. 

Waarom raakt het mij?

Eva omschrijft zoveel in haar boek dat ik niet weet waar ik moet beginnen om te delen waarom het mij raakt. Sowieso de manier waarop ze deelt over haar tijd waarop de gedeporteerd wordt en in een concentratiekamp terecht komt zijn niet voor te stellen. De verschrikkingen die ze daar mee maakte zijn niet voor te stellen. Op een nacht zei haar moeder tegen haar: ‘luister. We weten niet waar we naartoe gaan. We weten niet wat er gaat gebeuren. Maar onthoud dat niemand dat wat je in je eigen gedachten hebt van je af kan pakken.’ 

Het is kenmerkend voor de manier waarop Eva Egar omgaat met de situatie waarin ze terecht komt. En daarom raakt het mij. Je kan de situatie niet altijd veranderen maar dat wat je denkt is je eigen. En ook daarin kun je keuzes maken.

In het tweede deel van haar boek deelt Eva veel over haar trauma van wat haar is overkomen. Flashbacks, paniek aanvallen, nachtmerries, haar verleden is altijd bij haar. Toch kiest ze ervoor om niet te vervallen in woede, wraak of bevriezing. Ze gaat aan de slag met haarzelf, wordt succesvol als psycholoog. Ze vergeeft iedereen die haar pijn heeft gedaan, niet omdat ze het goedkeurd, maar omdat ze een andere keuze wil. Een keuze voor een leven in vrijheid. 

Ook deelt ze in haar boek veel verhalen over patiënten die ze heeft begeleid. Die allemaal op hun manier vast zitten in hun gedachten. Bijvoorbeeld een echtpaar waarbij ze elkaar van alles kwalijk nemen. Hij drinkt te veel, zij zeurt te veel… Ook daarbij is het van belang dat je zelf je keuzes gaat maken, jij bent altijd (ook in een relatie) verantwoordelijk voor je eigen geluk. En ondanks alle trauma en heftige dingen die Eva heeft meegemaakt kiest zij daar ook dagelijks voor. 

Wel of niet lezen?

Volgens mij is mijn betoog waarom het mij raakt al wel duidelijk waarom je het boek echt moet gaan lezen :). Het is zo ontzettend inspirerend hoe Eva ervoor kiest om te leven in vrijheid ondanks alle verschrikkingen die ze mee heeft gemaakt. 

Bestellen? Via bol.com kun je hem makkelijk bestellen, volg daarvoor deze link: www.bol.com/dekeuze.

Veel leesplezier!

 

 

– –

Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

0 Comments

Leave a Comment