Jij kan worden wat je wilt!

Danique Dellebarre

In Eigen pad kiezen Posted

Ken je dat liedje? “Jij kan worden worden wat je wilt, daarin maak jij het verschil” gezongen door Kinderen voor Kinderen. En misschien herken je dat gevoel. Is het wel eens tegen je gezegd; ‘jij hebt alle kansen!’ Je kan worden wat jij wilt! Ga je dromen najagen. MAAR HOE DAN? Vooral als je geen idee hebt wat je wilt doen met je leven?

Wat wil je worden?

Ik had daar giga last van. Ik wilde altijd juf worden (wat ik nu soort van ben ;)), maar voelde wel dat elk jaar voor de klas staan niet voor mij weggelegd was. Maar wat dan? Ik ging naar een beroepskeuzecoach die me hielp en wat ik dacht klopt wel. Ze gaf ook aan dat ik eens moest denken aan iets in de commerciële sector, zoals Commerciële Economie. Welke studie?? Ik had geen idee, wel kom ik uit een gezin met veel bedrijfskundige raakvlakken dus dat voelde vertrouwd.

Ik ging naar een open dag en dacht meteen ‘leuk’! Een fijne brede studie waarmee ik nog alle kanten op kan, fijn want dan hoef ik nu niet echt te kiezen. Waarom ik dit deel? Ik had met Danique (link naar blogs) een gesprek over hoeveel studenten het nu lastig vinden om te kiezen. Daarom liever dingen doen zoals een tussenjaar pakken, ski-instructeur worden of vrijwilliger in zuid-amerika. Allemaal te gekke dingen waar ik helemaal voor ben! 

Waar ik je vooral ook mee wil helpen in deze blog  is om keuzes te leren maken dichter bij jezelf en dat je gaande weg gaat ontdekken wat bij je past.

Hoe werkt keuzes maken?

Even een hele beknopte basis. Je gaat nadenken over een keuze, je gaat op onderzoek uit. Denkt na over de opties en maakt een keuze. Vervolgens ga je het ervaren en pas dan weet je het echt. En dan begint het proces weer opnieuw. Blijf je bij je keuze of kies je iets anders? En dit proces gaat continue door.

Maar hoe weet je nou wat jij wil?

Laat ik met de deur in huis vallen, dat is een continue proces van ontdekken. Het is een spier die je mag gaan trainen, die steeds sterker wordt. Grip krijgen op wat je fijne ervaringen waren en daarop gebaseerd steeds meer keuzes maken dicht bij jezelf. 

Opdracht Happy Days

De volgende opdracht komt uit het lesprogramma Keuzes maken doe je zo.

​​Met deze opdracht staan we stil bij wat je leuk vindt en wat jij in je leven belangrijk vindt. Want hoe meer tijd je besteedt aan de dingen die je leuk vindt, hoe leuker je toekomst gaat zijn. Denk eens terug naar het afgelopen half jaar en beantwoord deze vragen, bedoeld om je dieper na te laten denken. 

Vraag 1: Wat was echt een leuke dag?

Vraag 2: Waarom was het een leuke dag?

Vraag 3: Waarom nog meer?

Vraag 4: Kun je nog 1 ding benoemen waarom het zo’n leuke dag was?

Als je aan deze leuke dag denkt. Zitten daar dingen in die ook in jouw toekomstige baan kunnen zitten? Heb je net dingen opgeschreven die je vaker kunt doen? Kun je het zelfs komende week inplannen?

Have fun met proberen! Liefs Marian

Voor docenten: jouw studenten helpen met keuzes maken? Kijk eens op keuzesmakendoejezo.nl.

 

0 Comments

Leave a Comment