Twijfel, twijfel, twijfel. Wat als je last hebt van keuzestress?

Even voorstellen! Danique Dellebarre studeert Journalistiek in Zwolle en woont op kamers in Groningen. Na een turbulent eerste jaar deelt ze nu regelmatig over haar studentenleven en wat haar bezighoudt. In deze blog schrijf Danique Dellebarre over keuzestress, over haar keuze tussen een minor of een stage in september.

Herkenbaar??

Liefs, Marian

——

Mijn richtingsgevoel zegt dat het alle kanten op kan – Loesje

Ik ben nog één klik verwijderd van de inleverknop. Het laatste portfolio is af en de vakantie kan bijna van start gaan. Dit tweede jaar verliep een beetje gek, maar ik kan nu eindelijk over naar het derde jaar. Het is nu tijd voor nieuwe keuzes voor de toekomst. Wat voor een stage? Of toch eerst een minor kiezen?

Twijfels

Ik ben altijd al slecht in keuzes maken geweest. De twijfels slaan al toe wanneer ik moet kiezen wat voor een kleur verf ik op de muur wil. Laat staan dat ik een keuze moet maken over de toekomst. Voor nu heb ik een belangrijke keuze te maken. In september begin ik met een stage voor mijn studie journalistiek. Omdat ik in Groningen woon is de keuze qua stages beperkt. De meeste mediastages bevinden zich namelijk in de mediastad van Nederland: Hilversum.

Het feit dat ik deze keuze moet maken geeft me stress. Ik merk aan mezelf dat ik het liever probeer te vermijden. Dat is helaas precies wat ik doe als ik stress ervaar. Het liefst schuif ik de moeilijke dingen opzij zodat ik er op dat moment niet over na hoef te denken. Het nadeel is alleen dat ik mezelf op het laatste moment dubbel zo hard tegenkom. Nog meer stress dus!

Groningen of Hilversum?

Eigenlijk zou ik nu al lang op zoek moeten zijn naar een te gekke stage, maar iets houdt me tegen. Het liefst blijf ik in Groningen wonen, want hier heb ik het zo naar mijn zin. In Groningen heb ik de liefste vriendinnen, een leuke vriend en familie. Als ik naar Hilversum zou verhuizen zie ik deze lieve mensen veel minder. De situatie zorgt bij mij voor enorme moodswings. De ene dag wil ik het groots aanpakken en wil ik naar Hilversum verhuizen om hier een halfjaar stage te gaan lopen. Een andere dag zie ik dit totaal niet zitten en blijf ik liever veilig in mijn eigen stadje. Door deze twijfels merk ik dat ik niet goed weet wat ik nou echt zelf wil. Alle meningen van buitenaf gaan een rol spelen in mijn keuzes. Ik kan niet goed helder nadenken.

Ik vind het lastig om te bepalen wat ik zelf wil, zonder dat andere factoren een rol spelen bij de beslissing. Daarom heb ik voor mezelf op een rijtje gezet wat mijn mogelijkheden zijn. Een goed overzicht en wat tijd heeft mij helpen realiseren wat ik echt wil volgend jaar. Mijn keuze is om in Groningen te blijven en hier een paar stages te gaan zoeken. Wanneer het niet lukt doe ik een minor. Tijd en overzicht zijn de key voor mij.

Oefening van Marian

Dit soort grote keuzes maken is altijd lastig. Daarom vraag ik of je pen en papier erbij wilt pakken. Je schrijft bovenaan je pagina ‘Wat wil ik ervaren?’ en gaat dan schrijven. Denk daarbij dan aan met wat voor mensen wil ik werken, wat wil ik graag leren, wat voor omgeving vind ik belangrijk, hoe ziet een ideale stagedag eruit, etc. etc. Daaruit kun je voor jezelf een eisenlijst maken waarmee je opzoek gaat naar jouw ideale stage!

En besef dat perfect niet bestaat, er zullen dingen zijn waarop je concessies moet doen en soms valt het in de praktijk erg tegen. Dan heb je niet gefaald! We moeten soms dingen ervaren om te weten hoe het ‘echt’ is. Leer ervan en neem het mee in je groeiende rugzak met ervaringen.

——

Danique is gastblogger voor Gelukkige Student en deelt elke twee weken verhalen over haar studentenleven. Meer artikelen van Danique vind je hier: Het leven van Danique

Je las een blogartikel van Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

0 Comments

Leave a Comment