Afstuderen. Hoe start je en hoe vind je een opdracht?

Rhodee van der Kam

In Afstuderen Posted

In deze blog lees je de tips van Suzan die zij gaf tijdens de opname van onze podcast. Suzan studeert af aan de opleiding Communicatie en Multi Media Design. Suzan gaat in op de vraag: afstuderen, hoe start je? Met haar tips kun je gelijk aan de slag. Dus… Let’s go!

Zo vind je de leukste afstudeerplek

Vraag mensen waarvan je weet dat ze een leuke baan hebben en bij een tof bedrijf werken, of er ruimte is voor een afstudeerplek. Dit heeft als voordeel dat je dan een ‘warme’ ingang hebt. Maar diegene kan je ook adviseren juist niet binnen het bedrijf af te studeren. Dat scheelt je dan weer een mail 😊.

Dat je niet per se iemand binnen het bedrijf hoeft te kennen, vertelt Suzan. Op een dag zag zij een auto met een vet logo rijden. Werd nieuwsgierig en googelde het bedrijf. Toevallig was het bedrijf vlakbij haar huis gevestigd en deden ze ook nog eens super leuke dingen. Suzan heeft ze een mail gestuurd met de vraag of er ruimte was voor een afstudeeropdracht. Die ene mail heeft ervoor gezorgd dat ze nu een super toffe stageplek heeft.

Laat je niet bang maken

Vraag iemand naar zijn of haar ervaring met het schrijven van de scriptie en je krijgt verschillende scenario’s te horen. Variërend van super druk tot burn-out. Van veel stress tot het niet kunnen omgaan met de druk.

Kortom: not the best time in life.

Laat je niet bang maken, is het advies van Suzan. Geniet juist van deze periode. Zorg dat je een leuke opdracht hebt en wees blij met alle leermomenten. Want je kunt niet falen, alleen maar leren en groeien. Laat de druk los dat alles in een keer perfect moet zijn. Dat je alles in een keer moet halen. Dat hoeft helemaal niet. Met die wetenschap in je achterhoofd wordt het allemaal veel leuker.

Je hebt bijvoorbeeld meer aan een vette onvoldoende met goed onderbouwde feedback dan aan magere 5,5 zonder feedback. Juist door die feedback haal je de volgende keer een hoger cijfer en begrijp je de materie beter.

Hoe minder tijd hoe groter je focus

Suzan heeft voor zichzelf een weekschema gemaakt. Zo houdt ze structuur in het studeren. Maar er is ook genoeg ruimte voor ontspanning. Zij weet dat wanneer ze in plaats van 8 uren maar 4 uur tijd heeft om te studeren, de focus super scherp is. Daardoor bereikt ze in minder tijd hetzelfde resultaat. Less is more 😊 in dit geval.

In je uppie

De grootse verandering is dat je tijdens je studie veel in groepen doet en het afstuderen heel individueel is. Jij bepaalt wanneer je start, wat je doet en hoe je het doet. Je hoeft geen rekening meer te houden met medestudenten. Heerlijk maar een kader is welkom. Dat kader zal je dus nu zelf moeten creëren.

Als afsluiter nog een peptalk. Tijdens je studie krijg je in de groep gelijk feedback of je de juiste dingen op een goede manier doet. Tijdens je afstuderen wordt het geven van  complimenten en feedback minder vaak gedaan. Word je daar onzeker van, weet dan dat je hier naar toe gewerkt hebt. Het is de grandfinale. You got this!

_ _

Je las een blogartikel van Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

Reageren op deze blog vind ik leuk en delen mag altijd!

Meer tips voor afstuderen? Lees ook deze blog: Met deze tips ga je succesvol afstuderen.

Of liever luisteren? Via mijn podcast kun je verschillende afleveringen luisteren over afstuderen: Via Spotify.

0 Comments

Leave a Comment