Van een student met verslaving naar een succesvolle ondernemer. Dit is het verhaal van Mike.
Een tijdje geleden nam ik een podcast op met Mike. Het werd een openhartig en inspirerend gesprek over dieptepunten die leiden naar een ‘eind goed, al goed’ einde. Lees hier het verhaal van Mike.
Meet Mike
De Mike die ik nu zie is een succesvol ondernemer die zichzelf door en door kent. Die heeft geleerd van alles wat op zijn pad kwam en deze lessen met heel veel energie en plezier doorgeeft aan studenten en mensen uit het bedrijfsleven.
Hoe het was
Maar zo is het niet altijd geweest. Vroeghu, want Mike is al 😊 een iets oudere student van 30, koos hij de opleiding Autotechniek. Hij belandde als monteur in een garage. Daar kwam hij er al heel snel achter dat dit niet zijn droombaan was. Van opgeven was echter geen sprake en dus ploeterde hij door totdat hij met een flinke burn-out thuis kwam te zitten.
Tijdens deze periode kwam het besef dat mensen helpen (zorg gerelateerd) een veel betere keuze was. Een opleiding was daarvoor noodzakelijk. Het werd de hbo-opleiding Social Work.
Sssstt!
Als er prijzen bestaan voor de meest ijverige, gefocuste en gedreven eerstejaarsstudent, dan had Mike die gewonnen. Gemiddeld een 8 halen op tentamens, alles weten en alles super interessant vinden. Mike was de student die sssstt! riep als het te rumoerig werd.
De verleidingen van de stad
Met zulke cijfers en zo’n drive werd het tijd om te verhuizen naar de stad Groningen. Het ging immers super goed met de studie dus dat op kamer wonen ging helemaal goed komen. Not… Mike maakte kennis met de wereld die Rock & Roll heet. Feesten tot diep in de nacht met drank en pillen. De drugsverslaving die hij twee jaar eerder had overwonnen lag weer op de loer. De verleidingen van de stad werden te groot. Een terugval van 2 jaar was het resultaat. Al zag Mike dat op dat moment nog niet.
De bodem
Dat besef kwam pas toen hij een absoluut dieptepunt raakte en dacht: ‘maar zo wil ik niet verder’.
Mike heeft toen cold turkey met alles gebroken. Hij nam afscheid van de drank, drugs, zijn relatie en foute vrienden. Hij sloot zichzelf op in huis om af te kicken van alle verleidingen.
De studie als rode draad
Gedurende de hele periode is Mike altijd naar college gegaan. Haalde zijn tentamens en ging door. Toen hij stage ging lopen kreeg Mike ook hulp en begeleiding in de vorm van supervisie. Dat heeft hem ontzettend geholpen. Aan het einde van dit blog, lees je hierover zijn advies aan jou 😊.
Minor
Na twee turbulente jaren, herpakt Mike zich. Sterker nog, hij rond ook een minor ondernemerschap af. De combinatie van het ondernemerschap en hulpverlening blijkt een schot in de roos. Hij start een onderneming waarin hij studenten begeleidt bij stress, angst en burn-out verschijnselen. Het is via deze minor dat hij ook in contact komt met zijn huidige zakenpartner voorheen zijn externe coach. Samen zetten ze een bedrijf op voor coaching in het bedrijfsleven.
Tot slot de tips na het verhaal van Mike
Leer communiceren. Vooral met anderen over jezelf, jouw gevoelens en de dingen waar je tegen aanloopt. Je hoeft en kunt niet alles alleen doen. Hulp zoeken is een kadootje aan jezelf. Toegeven dat je hulp nodig hebt is eng en oncomfortabel maar de winst is enorm. Zoek goede begeleiding op of kom in contact met een coach. Praten over je gevoelens zonder dat je veroordeeld wordt, geeft heel veel ruimte.
Tot slot. Beoordeel jezelf niet zo hard. Jij hebt het meeste met jezelf te maken dus doe es lief tegen jezelf 😊.
——
Je las een blogartikel op Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.
Mike schreef er zelf ook een blog over op de website van zijn bedrijf: Westerink Meijer & Co. Deze lees je via deze link.