Een stappenplan hoe je om kunt gaan met teleurstelling.

Marian

In Faalangst Posted

Hoppa dat tentamen heb je in de pocket! Je hebt het nagekeken en je weet zeker dat je een voldoende hebt. Met heerlijk gevoel van vertrouwen ga je door naar je volgende tentamen. Totdat het cijfer binnenkomt en je ziet dat je nou juist dit tentamen niet hebt gehaald. En dat terwijl je er zoveel vertrouwen in had! Ik deel graag een aantal stappen met je hoe je met een dergelijke teleurstelling om kunt gaan. Want teleurstellingen komen we allemaal tegen maar hoe we ermee omgaan kan veel verschil maken over hoe je je voelt en hoe je het daarna oppakt.

Stap 1. Pak je rust en baal

Deze stap is heel belangrijk. Vaak zijn we geneigd om het of heel zwaar te maken of juist het K*gevoel weg te wuiven. Maar het is belangrijk om jezelf te gunnen dat je ervan baalt. Je had immers andere verwachtingen en dacht dat het een kat in het bakkie situatie was. Daardoor kan de teleurstelling hard binnenkomen en dat mag ook. Pak dus je rust, doe een chillbroek aan, maak een kruik of laat je door iemand knuffelen. Maak in ieder geval een pas op de plaats voordat je de stappen gaat ondernemen om deze teleurstelling om te draaien.

Stap 2. Visualiseer

Wat erg kan helpen om je motivatie weer terug te krijgen is om te visualiseren hoe het resultaat zal zijn. Dus hoe voel je je als je dit tentamen gaat halen? Betekent dat je daarna vrij bent? Je P hebt gehaald? Of misschien zelfs bent afgestudeerd? Door dit gevoel en beeld op te roepen maak je het voor jezelf duidelijker waarvoor je het doet. En dat helpt weer om de volgende stap te maken.

Stap 3. Actieplan

In deze stap ga je terugrekenen vanaf het moment dat je (in dit geval) een hertentamen hebt. Wat moet je allemaal gaan leren voor deze herkansing en wanneer ga je wat doen. Maak het klein, dus zeg niet dan ga ik 8u hieraan studeren. Maar; ik ga dan 2u aan deze hoofdstukken werken. Door dit weg te plannen in de tijd maak je voor jezelf een actieplan hoe je het eerder gevisualiseerde resultaat gaat behalen. Plan ook ontspanning tussendoor zodat je altijd je energie op pijl houdt om je actieplan uit te voeren. Zet dit actieplan ook echt in je agenda.
Merk je dat je moeite hebt om je te concentreren of te motiveren? Herhaal dan stap 2 ;).

Stap 4. The moment of truth

Je hebt je actieplan uitgevoerd en staat op het punt om je hertentamen te gaan maken. Check ff bij jezelf hoe je erbij zit. Zit je vol met energie of zenuwen? Zorg dat je vlak ervoor even beide voeten op de grond zet en een paar keer heel diep in- en uitademt. Check of je schouders ontspannen zijn en je in je gezicht niets vastzet. Denk aan het resultaat wat je wilt behalen vlak voordat je gaat beginnen om met de juiste vibe te starten.

Heel veel succes!! You got this!

0 Comments

Leave a Comment