Door faalangst niet de resultaten halen waarop je hoopt

Rhodee van der Kam

In Faalangst Posted

“Falling down is an accident, staying down is a choice”. 

Voel jij wel eens de zenuwen door je lijf gieren voordat je een tentamen of examen ingaat. Van die next level zenuwen die al een dag van tevoren beginnen. Je krijgt geen hap door je keel en je kunt niet slapen van de stress. Start het tentamen, dan start ook jouw black-out. Je hebt er zo hard voor geleerd. Dagen soms weken lang en nu weet je niets meer! Je herinnert je het geleerde gewoon weg niet. Dit zijn typische symptomen van faalangst.

Jij wilt niets liever dan relaxt het tentamen ingaan. Zelfverzekerd omdat je weet dat je genoeg hebt geleerd. Je weet dat je het kan, het gaat je lukken en je gelooft in jezelf. Met meer gemak en vooral met een rotsvast vertrouwen in jezelf de studie afronden. Kan dat? en of dat kan! Lees maar eens verder.

Faalangst is af te leren

Maar eerst nog even dit. Weet dat je echt niet de enige bent die last heeft van faalangst. Ik herhaal “je bent echt niet de enige”. Onze maatschappij is zeer prestatiegericht. De druk is groot. Het liefste veranderen we dit samen maar nu is dit zoals het is. Nog belangrijker, je bent niet geboren met faalangst. Faalangst is iets wat jij nu bij je draagt. Een ingesloten patroon. Dit is goed nieuws, want dat betekent dat het af te leren is. Super fijn want vaak heb je er niet alleen op school last van maar kan het je ook behoorlijk in de weg zitten bij bijvoorbeeld het halen van je rijexamen.

Zodra ergens druk op ligt, komt faalangst met gierende banden op topsnelheid om de hoek vliegen. Ik had het er ook over met Daphne in mijn podcast. Luister die hier op spotify.  

Met de onderstaande tips krijg je meer controle over je faalangst .Weet dat je altijd hulp kunt zoeken als je in meer of minder mate last hebt van faalangst. 

Plan je dag, plan je week

Stel vast wat je deze week | maand wilt bereiken. Wat zijn de doelen die je minimaal wilt halen en plan ze in je agenda. Dit geeft helderheid, overzicht en structuur. Doe dit bij voorkeur op zondagavond. Welke lessen volg je die week, tot hoe laat heb je school of college. Zet alle taken en to do’s in je agenda. Zo zie je gelijk waar ruimte zit voor ontspanning en waar je moet knallen Door dit overzicht besef je wat er allemaal nog moet gebeuren en dat je dit echt wel kan! Een lekkere boost voor je zelfvertrouwen, you got this!!

Weg met de negatieve gedachtewolkjes

Besef je dat jij niet je gedachten bent. Je kunt gedachten zien als passanten zoals bijvoorbeeld wolkjes voorbij varen. Negatieve gedachten zijn dus ook alleen maar wolkjes. Ik kan het niet, ik ga het niet halen. Je denkt ze op de meest onverwachte momenten. Het mooie van wolkjes is, ze drijven voorbij en je ziet ze niet meer terug. Deze benadering gaat met vallen en opstaan maar het is zo belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Focus je op positieve gedachten. Ik kan het, ik ga het doen, het gaat me lukken. Wolkjes die heel vaak voorbij mogen komen ;). 

Me time

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Een avondje of middag niets doen, een uurtje sporten of lekker lummelen, het doet wonderen voor je koppie en humeur. Het helpt om daarna met een frisse blik naar je studie te kijken en je bent opgeladen om weer volop de boeken in te duiken. Vroeg naar bed en lekker Netflixen helpt ook heel goed weet ik uit ervaring 😉. 

Een onvoldoende maakt je niet dom

Haal je een keer een onvoldoende terwijl je toch heel hard hebt geleerd, raak dan niet in de mineur. Het is goed je dan te bedenken; “wat heb ik nog te leren. Blijkbaar heb ik nog niet het gewenste niveau bereikt maar dat betekent niet dat ik niet goed genoeg of slim genoeg ben”. Zie het als een mooie leerschool, het zou haast studeren kunnen heten.

Tot slot

Faalangst en perfectionisme gaan vaak hand in hand. Maar perfectionisme is super saai! Je gaat naar school om dingen te leren. Leren en ontwikkelen is veel belangrijker dan fouten voorkomen. Een beetje gezonde spanning en zenuwen zijn goed, het houdt je scherp. Maar als de faalangst je in de macht heeft, vraag dan hulp. Aan het decanaat van je studie of doe mee met de Gelukkige Student Academy. In de Academy krijg je handvatten om met faalangst en perfectionisme om te gaan. Daar heb je de rest van je studie profijt van. Zelfs wanneer je straks een fulltime baan hebt en aan je carrière werkt. Want niet alleen studenten kennen faalangst.

0 Comments

Leave a Comment