Help, ik heb gefaald.
Failure is success in progress – Albert Einstein –
Het maakt niet heel erg uit wat het precies is. Of ik nou een verkeerde opmerking plaatste, of ik iemand had beledigd met een te harde grap of grotere dingen zoals mijn scriptie die door de tweede beoordelaar was afgekeurd.
Het gevoel van falen zorgde altijd voor hetzelfde proces. Ik voelde mijn hart in mijn keel en kon niet echt meer helder nadenken, want: ik had het fout gedaan! Het maakt ook niet zo heel veel uit wat iemand zei, ik zat vooral vast in het gevoel van falen en was aan het vechten tegen de tranen.
Inmiddels heb ik geleerd hoe belangrijk het is om ‘fouten’ te durven maken. Ik heb door de jaren heen ervaren hoe het maken van fouten jouw leerproces versneld. Hiervoor moet je het gevoel van falen wel eerst leren loslaten:
Leren van je fouten
Hoeveel denk je dat je leert als je alles perfect doet? Want dan weet je alles al, dus eigenlijk is het makkelijk voor je.
Maar juist als je iets probeert en je maakt wel een fout, zit daar de key om er iets van te leren. Het maakt ook dat je continu jezelf kan blijven verbeteren. Als het namelijk blijkt dat die eerste poging niet het resultaat oplevert dat jij wenst, kun je het op een andere manier proberen. Net zo vaak dat het je wel lukt. Dit is geen falen, maar open staan voor verbetering en leren.
Ik heb er alles aan gedaan
Toen mijn scriptie werd afgekeurd, wist ik niet waar ik het zoeken moest. Het hielp ook niet mee dat ik een paar weken later in het vliegtuig naar Australië zou zitten (maar dat terzijde). Ik had er toch alles aan gedaan? Onderzoek, uren geschreven, bijgewerkt, feedback verwerkt: Ik had er echt alles aan gedaan.
Maar was dat echt zo? Wanneer zeg je: “ik heb ALLES eraan gedaan?” Leer van je fouten en de ongewenste resultaten om te kijken wat je anders kunt doen. Daarmee kom je uiteindelijk op het resultaat dat je wilt.
Dus komt het gevoel op dat je echt alles hebt gedaan, probeer dan in plaats daarvan te bedenken wat je nog anders kan doen. Vraag eventueel hulp als je zelf niets meer kunt bedenken.
Afstraffen van fouten
Wat ik vooral wil zeggen is dat het belangrijk is om jezelf te leren accepteren met alles wat erbij hoort. Dus ook je falen, het hele pakket. En dit is veel makkelijker gezegd dan gedaan, weet ik uit ervaring. Want wanneer je iets fout hebt gedaan of niet handig hebt aangepakt, hoe ga je dan met jezelf om? Gaat je hoofd, net vroeger bij mij, aan de haal met hoe je het had moeten doen? Of bevestigt een fout het gevoel dat je het toch niet goed kan.
Wat jouw reactie op het gevoel van falen ook is: probeer het niet nog erger te maken door jezelf extra te straffen. Sta even stil bij het rotgevoel want dat is oké! Haal een paar keer diep adem en denk na over drie dingen die je anders had kunnen doen. Nu meteen of voor de volgende keer. Schrijf ze op zodat het beter bij je blijft :). En als je toch aan het schrijven bent; wat heb je ervan geleerd? Er komt een dag dat soortgelijke situatie zich voordoet en door te relativeren weet jij wat je in een toekomstige situatie anders gaat doen!
Hoe kun je beter omgaan met het gevoel van falen?
Herken jij jezelf in bovenstaande? Kan je jezelf wel opvreten na het maken van een fout? Herken je het gevoel dat je in bepaalde situaties hebt gefaald? Ik help je graag hiermee. We gaan samen aan de slag!
Allereerst plannen we een GRATIS kennismakingsgesprek in om te kijken of en hoe ik je verder kan helpen. Vanuit daar spreken we een aantal afspraken af waarmee ik jou help met jouw perfectionisme en de angst te falen..
Zin in? Laat me dat gerust weten door een mailtje te sturen naar: groei@gelukkigestudent.nl dan plannen we een vrijblijvende kennismaking!