Perfectionisme, wat is het eigenlijk?

Marian

In Perfectionisme Posted

“Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent, je krijgt stress omdat je perfect wilt zijn.”

Niet willen falen, geen dingen fout willen doen; perfectionisme kan je echt in de weg zitten. Eerder schreef ik in de blog ‘help ik ben een perfectionist’ al meer over waar de drang naar perfectionisme vandaan komt. Eén van de eigenschappen die wij over onszelf het meest geven is; ‘ik ben heel perfectionistisch’.

Alles perfect willen doen, iedereen heeft een andere reden waarom ze het doen. Het is natuurlijk ook zoveel ‘makkelijker’ om te zeggen dat alles goed gaat. Dat je tentamens, praktijkopdrachten en scripties allemaal haalt, vrienden staan voor je in de rij om af te spreken, leraren lopen met je weg en je ouders vertellen trots over hoe goed het gaat met jou en je studie. Maar waar komt dat perfectionisme nou eigenlijk vandaan?

Ik ben verslaafd aan perfectionisme

Perfectionisme is een schadelijke manier van leven. De basis is dat je pijnlijke gevoelens van falen, afwijzing, schaamte en verwijten wilt minimaliseren of zelfs voorkomen. Daarom blijft de overtuiging in leven dat als je er maar perfect uitziet, perfect leeft en alles perfect doet, je dit voor elkaar kunt krijgen. Hierdoor houdt perfectionisme zichzelf in stand. Wanneer we dan te maken krijgen met falen, afwijzing, schaamte en verwijten denken we dat het komt doordat we niet perfect waren. Waardoor we een boost krijgen om nog perfecter te leven en de perfectionist in ons nog groter wordt.

Perfectionisme is een fabel

Perfectionisme is streven naar een onhaalbaar doel. Perfectionisme is een fabel, want wie bepaalt de regels van perfectie? Juist! Perfectie bestaat gewoon niet. Want wat ik als perfect beschouw is anders dan wat voor jou perfect is. Net zoals jij en ik aan iets anders denken als we het over de kleur roze hebben. Als perfectionist denk je vaak over wat anderen ervan zullen vinden. Maar wij hebben geen invloed op hoe anderen over ons denken. Ook al gaan we nu op ons hoofd staan, mensen zullen er altijd wat van vinden. Daar hebben we gewoon geen invloed op.

Een betere wereld begint bij jezelf

Perfectionisme wordt gedreven door te veel bezig te zijn wat andere mensen van jou zullen denken. En ik wil je uitdagen om zelf eens op te letten waar je allemaal wat van vindt. Schrijf een week lang elke keer als je ergens wat van vindt op in bijvoorbeeld je notities van je telefoon. Persoonlijk voorbeeld; ‘Toen mijn vriendin voor het eerst een broek aan had met wijde pijpen vond ik dat zo niet mooi. Ik snapte echt niet waarom je dat aan zou doen. Wat zullen mensen daar wel niet van denken.’‘
Doordat ik zo bezig was met oordelen besteedde ik mijn energie daaraan en voedde het mijn eigen drive om er ‘perfect’ en zoals het hoort uit te zien.

Hoe kun je beter omgaan met perfectionisme?

Ik help je graag verder. We gaan samen aan de slag!
Allereerst plannen we een GRATIS kennismakingsgesprek in om te kijken of en hoe ik je verder kan helpen. Vanuit daar spreken we een aantal afspraken af waarmee ik jou help met jouw perfectionisme en de angst voor fouten te maken.
Zin in? Laat me dat gerust weten door een mailtje te sturen naar: groei@gelukkigestudent.nl dan plannen we een gesprek!

0 Comments

Leave a Comment