Money problems? Geen stress!

Danique Dellebarre

In Financieel, Stress Posted

Where does all my money go? It’s like hokus spokus and I’m brokus!

Geld kan voor veel stress zorgen. Sowieso kan het leenstelsel bij veel studenten voor stress zorgen, maar ook het leven wat ontzettend duur is. Denk aan een kamer huren, uitgaan en andere leuke dingen doen. Ik zag laatst een kamer in Amsterdam te huur van 10 m2 voor 700 euro. HOE DAN??

In deze blog wil ik een aantal tips geven die je hopelijk zorgen voor meer financiële rust.

Overzicht

Het begint echt met overzicht, hoe suf en saai ook. Het is een sommetje: inkomsten – kosten. En als je niet precies weet wat erin komt en wat eruit gaat, weet je ook niet precies hoe je ervoor staat. Wees daar wel echt eerlijk in, de meeste banken geven aan in welke categorie jouw kosten verdeeld zijn. Het Nibud heeft een excel die je kan gebruiken. Wat ik wel in dit overzicht mis is een potje sparen. Dus hoeveel wil je in de maand sparen, zou ik toevoegen.

Onrust over je lening

Ik kan me goed voorstellen dat je je druk maakt over je studielening die je hebt opgebouwd. Daarom is het goed om daar meer rust in te krijgen door meer overzicht te creëren. Wat betekent het nou eigenlijk, hoe gaat het straks met aflossen. Lees er meer over via deze site.

Waar gaat het mis? Te veel kosten?

Als je het overzicht hebt gemaakt kan je zien waar het misgaat. Als je heel veel kosten maakt, kun je onderzoeken of je daarin de kosten kunt verminderen. Een paar tips om kosten te besparen zijn:

  • Kook samen! Daardoor kun je de kosten van het eten delen. Eet je toch alleen? Kook dan voor meerdere dagen zodat je niet elke dag boodschappen hoeft te doen.
  • Koop een toffe travel mug voor je koffie. Maak thuis een lekker havercappucino en neem die mee, scheelt je zo 10EUR per week aan koffie’s buitenshuis. 
  • Ga niet elke dag naar de supermarkt, maar koop voor een paar dagen in 1 keer. Scheelt je tijd maar vooral ook geld doordat je slimmer je boodschappen inplant. En eet ff wat voordat je de supermarkt ingaat. Zonder trek koop je veel minder. 

Waar gaat het mis? Te weinig inkomsten?

Vind je het lastig om je kosten te drukken? Kijk dan of je voor meer inkomsten kunt zorgen. Misschien helpen deze tips je:

  • Zorg voor een goed betaalde bijbaan. Verdien je te weinig, kun je meer uren werken of misschien een bijbaan vinden waar je beter mee kan verdienen?
  • Kun je extra dingen oppakken voor geld? Bijvoorbeeld oppassen bij de buren thuisthuis, enquetes invullen voor geld?
  • Doe je een project voor een bedrijf voor school? Probeer eens of je er wat geld voor kan krijgen. Zeker als je een advies schrijft kun je daar best wat geld voor vragen. Je schrijft dan een kwitantie (Google ff hoe ;)) en hoppa je verdient voor studeren!

Hopelijk helpen deze tips je om wat meer kosten te besparen en/of meer geld te verdienen. Zodat je minder stress hebt om de financiën. 

Liefs Marian

0 Comments

Leave a Comment