Zonder perfectionisme zou mijn leven perfect zijn

Danique Dellebarre

In Perfectionisme, Stress Posted

Herken jij de volgende dingen? Grote kans dat je last hebt van perfectionisme…

Open deur, maar zo raak: je vindt het moeilijk om fouten te maken.

Als je iets fout doet kun je helemaal van de leg zijn.

Je bent heel kritisch naar jezelf en naar anderen.

Je legt daarmee de lat heel hoog voor jezelf, maar dan weer minder voor anderen.

Je houdt graag alles onder controle.

Uitstelgedrag, iets inleveren vind je spannend. Wat als er iets fout in zit.

In deze blog wil je graag een aantal tips geven zodat je jouw perfectionisme wat meer los kunt laten. 

Wat zou een vriendin van jou zeggen?

Wat je hierboven terug kan zien en wat je misschien wel herkent is dat je vooral voor jezelf heel streng bent. Het werkt zo dubbel, want het levert je ook veel op. Dat je af en toe doorzet, jezelf pusht naar een nieuwe niveau en nog meer extra werk verzet. Maar het kost je soms ook veel. Het continue onrustige gevoel, dat het nooit goed genoeg is en dat je nooit een fout mag maken.

Een fijne om eens te proberen is wat zou jouw vriend(in) tegen jou zeggen? Hoe zou die erop reageren dat je nog even extra uren wilt draaien? Zegt ze ja! ga ervoor of gunt ze jou dat je rust neemt?

Je bent al goed

Met wat voor energie doe je bepaalde dingen? Doe je dat vanuit een gevoel dat je altijd beter kan, dat het nooit goed is? Probeer eens vaker tegen jezelf te zeggen dat je het al goed doet. Kijk naar de dingen waar je trots op mag zijn. Oprah schreef elke dag in een dagboekje waar ze dankbaar voor is. Dus volg haar advies en probeer het eens uit!

Tips om te lezen of te kijken

Ik hou er zelf van om boeken te lezen over dit soort onderwerpen. En Brené Brown schreef een paar hele krachtige over perfectie. Namelijk, De kracht van kwetsbaarheid en De moed van imperfectie. Liever lekker tv kijken? Op Netflix is er een documentaire van Brené Brown. Dikke aanrader!

Liefs Marian

0 Comments

Leave a Comment