Op zoek naar een bijbaan? 3 tips voor hoe je leuke bijbaantjes vindt

Danique Dellebarre

In Financieel Posted

Leven als student is veel meer dan studeren alleen. Denk aan: nieuwe kleren voor een feestje, reizen, borrelen met vrienden en natuurlijk ook de extra kosten die je studiefinanciering niet dekt. Daarom zou een bijbaan naast je studie de perfecte optie kunnen zijn voor een goede balans tussen studie, werk en privéleven.

Ben je op zoek naar een leuke bijbaan naast je studie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan snel verder, want hier hebben we 3 gouden tips voor jou.

Hoe kom ik erachter wat voor baan ik wil?

Voordat je gaat solliciteren op een bijbaan moet je eerst gaan ontdekken welke sector je het meest aanspreekt. Maar ook hoe ver je bereid bent te reizen voor werk. Vind je het leuk om met mensen te werken dan is misschien iets in de klantenservice of horeca wat voor jou. Wanneer je een paar sectors al in gedachten heb, kun je gaan kijken welke steden er in de buurt van jou zijn. Dit vergroot je kansen op een baan, maar ook jouw opties. Je kunt per stad én sector vacatures bekijken. 

Solliciteren op leuke bijbaantjes

Heb je geen werkervaring? Dan is dat niet erg, want je studie is al een pluspunt op je cv. Je hebt natuurlijk voor je studie projecten moeten uitvoeren en in groepen gewerkt. Wat zijn de skills die je van deze projecten hebt meegekregen? En hoe relateren deze skills tot de kwaliteiten die je nodig hebt voor de baan waarin je geïnteresseerd bent? Wanneer je dit weet, kun je goed in je motivatiebrief of motivatievideo uitdrukken waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Je kunt ook je skills op je cv aanpassen naar de functie, je wilt natuurlijk alleen relevante skills in je cv plaatsen. Vergeet niet te melden welke toegevoegde waarde je voor het bedrijf kunt zijn. Weet je niet hoe je aan je cv moet beginnen? Geen probleem, want dan kun je gebruik maken van een kant-en-klaar  cv template.

Sollicitatietips voor je gesprek

Cv en motivatie verstuurd en positieve reacties van verschillende werkgevers ontvangen? Top! Je bent nu één stap dichter bij om de woorden “je bent aangenomen” te horen. Nu is het tijd om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Je hebt al de helft van het werk gedaan toen je ging uitzoeken welke waarden jij en je potentiële werkgever gemeen hebben. Het is belangrijk dat je ook op de hoogte bent van wat het bedrijf een doet, zodat je kunt vertellen waarom je specifiek voor dat bedrijf gekozen hebt. Als laatst is het belangrijk dat je al je vragen stelt gedurende het gesprek, want dan kunnen ze zien dat je zeer geïnteresseerd bent in de functie. Luister daarom goed, maar zorg er ook voor dat er interactie is. 

Je bent aangenomen!

Je hebt een paar sollicitatiegesprekken gehad en je bent aangenomen voor één of meerdere functies. Gefeliciteerd! Omdat je nu opties hebt, kun je voor de functie gaan die het beste bij jouw karakter en schema past. Krijg jij studiefinanciering? Vergeet dan niet om rekening te houden met wat je maximaal mag bijverdienen. 

0 Comments

Leave a Comment