Sparen in je studententijd, kan het?

Danique Dellebarre

In Leven van Danique Posted

In het derde jaar van mijn opleiding journalistiek had ik een duidelijke droom voor ogen. Ik zou met een groepje medestudenten een buitenlandsreis gaan maken naar Suriname, om daar een documentaire te gaan maken. Ik wist dat het veel geld zou gaan kosten en dat ik moest gaan sparen. Maar sparen in je studententijd is zo makkelijk nog niet. In deze blog geef ik een aantal tips waardoor ik toch kon sparen voor mijn reis.

Tip 1. Kijk wat je weg kan strepen

Kijk eens goed naar de uitgaven die je per maand hebt en kijk welke je kan wegstrepen. Heb je misschien nog een sportabonnement dat je nooit gebruikt, of kan je telefoonrekening wel wat naar beneden. Denk goed na in hoeverre je het nodig hebt en maak keuzes hierin.

Tip 2. Leg uit aan je omgeving

Ik weet nog van mezelf dat ik het erg lastig vond om aan mijn omgeving aan te geven dat ik iets een keer niet kon betalen. Uiteten, festivals pakken, uitgaan of eten bestellen. Door deze dingen te verminderen kan je best wat geld overhouden. Ik heb van het begin af aan tegen mijn vriendinnen gezegd dat ik wou gaan sparen voor deze reis en dat ik daardoor minder vaak bepaalde dingen zou kunnen meedoen. Zo kan je omgeving er ook rekening mee houden. Misschien een keertje koken in plaats van eten bestellen, of een feestje thuishouden, net zo leuk!

Tip 3. Maak een overzicht

Maak voor jezelf goed duidelijk wat je doel is en wat daarvoor nodig is. Wil jij aan het einde van het jaar 1000 euro gespaard hebben? Hoeveel zou je dan per maand opzij moeten zetten daarvoor en hoeveel hou je over? Maak een aparte spaarrekening voor je doel zodat het overzichtelijk blijft. Hou het doel ook goed in je gedachten zodat je gemotiveerd blijft om te sparen.

Tip 4. Zoek een bijbaan

Zoek een bijbaantje dat bij je past en waar je de tijd voor hebt. Een studie is al druk genoeg dus niet alle baantjes zullen passen binnen je tijdsschema. Kijk goed naar een bijbaan waar je bijvoorbeeld vanuit thuis kunt werken, of waar je maar twee avonden per week aan kwijt bent. Het geld wat je hiermee verdient kan je meteen opzijzetten voor je doel.

Geen tijd voor een bijbaantje? Kijk of je dingen kunt verkopen, zoals oude kleding of apparatuur dat je niet meer gebruikt.

Mijn reis ging helaas niet meer door vanwege corona, maar ik heb wel een mooi geldbedrag bij elkaar weten te sparen :).

Liefs Danique

Je las een blogbericht van Danique, studente Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle en wonend op kamers in Groningen. Lees ook de andere blogberichten van Danique.

0 Comments

Leave a Comment