Even alleen zijn; fijn!?

Danique Dellebarre

In Happy voelen Posted

Toen het niet zo goed met mij ging tijdens mijn studie had ik een hekel aan alleen zijn. Als ik dan alleen was voelde ik pas hoe rot ik me voelde. Dus ik ging altijd gauw afleiding zoeken, wanhopig mensen appen of ze kunnen afspreken. Altijd zocht ik mensen op omdat ik alleen zijn niet fijn vond. Ook na mijn studie bleef dit een patroon. Ik ging een keer een weekend weg met iemand waarvan achteraf bleek dat we hele andere verwachtingen hadden van het weekend. Waardoor het compleet botste. Kortom is alleen zijn wel zo vervelend?

Waarom ik op dit onderwerp kom, is omdat ik afgelopen weekend een weekendje met mezelf weg was. Alleen in een huisje in Drenthe. Het was onder hele fijne begeleiding dus er waren wel een aantal activiteiten gepland. Maar ik sliep alleen en had een lange periode dat ik alleen doorbracht. En nog steeds moet ik daar even doorheen, omgaan met de stilte van alleen zijn. Tegelijk merk ik wel dat het me ontzettend goed doet om zo alleen tijd door te brengen. Daarom een paar zaken op een rij wat ik ervaarde tijdens het alleen op pad zijn:

Niemand om rekening mee te houden

Om 20:30 naar bed toe? PRIMA! Lekker dansen op de muziek die jij leuk vindt? Ga ervoor! Ik heb zelfs een keer in mijn eentje in een all-you-can-eat sushirestaurant gezeten. Tijdschriftje mee en de sushi laten aanrukken, te gek. Kortom jij kan elk moment bij jezelf afvragen, waar heb ik nu zin in en dat gaan doen. Niemand die je weerhoudt, heerlijk.

Tijd om gedachten op een rij te zetten

Als je net zoals ik echt even uit je dagelijkse dingen stapt, ontstaat er ruimte om rustig over dingen na te denken. Ik neem dus ook altijd een schrijfblokje mee zodat ik die gedachten op kan schrijven en de rust kan benutten die je dan kan ervaren.

Plan iets van een activiteit

Ik vind het wel fijn om iets te plannen als ik alleen op pad ben. Bijvoorbeeld een optreden, een massage bij de sauna of een film. Ik had laatst voor Gelukkige Student een overnachting in Scheveningen en besloot spontaan om naar Alladin te gaan, gewoon omdat ik daar was en het kon. 

Terug naar de gewone wereld

Hou er wel rekening mee dat het een overgang kan zijn om weer terug te gaan naar de drukte van alledag. Je hebt heerlijk een tijd je eigen dingen gekozen en ineens zijn er weer mensen/school/werk-situaties waar je wel weer rekening moet houden met anderen. Gun jezelf om daar ook weer even aan te wennen. 

0 Comments

Leave a Comment