Meer perfectionisme door vergelijken

Danique Dellebarre

In Perfectionisme Posted

Perfectionisme; niet willen falen, geen dingen fout willen doen en alles tot in de puntjes perfect willen uitvoeren. Iets goed willen doen of een verslag goed inleveren is een mooi streven, maar perfectionisme kan erg in de weg zitten en voor veel stress zorgen. Perfectionisme zorgt ervoor dat je de illusie hebt dat als alles perfect gaat, je het allemaal voor elkaar kunt krijgen. Maar hierdoor houdt je die perfectionisme alleen maar in stand.

Wabi Sabi

Zo las ik in het boek Wabi Sabi* van Beth Kempton (link bol.com**) een stuk over het kiezen van je rolmodellen. Want hoe beter we worden in wat we doen, hoe meer we zien dat er mensen zijn die verder zijn, die meer gedaan hebben, die ‘succesvoller’ zijn. Die studenten die Cum Laude slagen. Of die meid op Instagram die een busje aan het ombouwen is om te gaan reizen. Het is jammer dat wanneer we zo gefocust zijn op deze ‘rolmodellen’ hoe slechter we over onszelf gaan denken. Je kan het vergelijken met het reizen in een trein. Als je alleen maar kijkt op je laptop naar al die verhalen van anderen vergeet je naar buiten te kijken en te zien waar jij op dat moment bent.

Oefening

Daarom is dit een uitnodiging om nu te kijken naar jezelf naar jouw reis en waar jij op dit moment staat. Hoe je dat doet? Plan een rustig momentje in, pak een notitieblokje en beantwoord een paar van deze vragen:

Ik ben het gelukkigst als ik……

Noem 5 dingen waar je trots op bent

We maken allemaal fouten, niemand is perfect. Waarvoor mag jij jezelf vergeven?

Geef jezelf 3 complimenten

Hoeveel me-time zou je graag per week willen hebben? Schrijf de dagen van de week op

Wat zou je komend jaar graag willen leren?

Waarvan wil je afscheid nemen?

Waar krijg je energie van?

Wat kost je energie?

En hoe leuk om dat over een tijdje weer te doen en te zien dat elk moment anders is. Je zult zien dat je dan misschien weer andere antwoorden opschrijft. 

 

*Zoals je weet uit eerdere blogs van mij ben ik erg geïnteresseerd in de Japanse cultuur en gewoontes. Zo deelde ik al meerdere blogs over Ikigai*, de reden waarom je opstaat in de ochtend. De laatste tijd ben ik veel meer aan het onderzoeken over een ander wijsheid uit Japan namelijk Wabi Sabi. Wabi Sabi is de japanse wijsheid voor een perfect imperfect leven.

** Dit is een affiliatelink, als je het boek via deze link besteld krijg ik daar een paar cent voor :). 

Eerder deelde ik daar al een blog over hoe je perfectionisme uit een ander hoe kunt bekijken. Die lees je hier.

Lees ook de blogs over Ikigai:

Ikigai- de reden waarom je opstaat in de morgen

Vind je Ikigai – het werkboek

Ikigai oefening

0 Comments

Leave a Comment