Afstuderen, zeeën van tijd?

Danique Dellebarre

In Leven van Danique Posted

Afstuderen. Waar begin je? Alle drie de jaren van de opleiding journalistiek heb ik samen met medestudenten aan projecten gewerkt en nu doe je het opeens alleen. Bijna geen contacturen, een halfjaar de tijd en één einddoel. Een halfjaar vliegt voorbij, maar als je kijkt naar de tijd die je hebt lijkt het ook weer veel toch? Maar echt, waar begin je?

Hoe sta ik ervoor?

Want als je kijkt naar de dagen die je hebt, lijkt het of je zeeën van tijd hebt. Voor mij zijn het zeven dagen waarin ik compleet mijn eigen tijd moet indelen. Zeven dagen van 24 uur. Ga je dan elke dag, hele dagen aan de slag? Werk je halve dagen, of hele dagen en dan een hele dag vrij? En neem je dan ook echt die dag vrij of ga je toch onbewust weer bezig? Ik heb weinig contacturen op school, dus ik heb geen idee hoe ver de rest is en hoe iedereen zijn tijd indeelt. Loop ik op schema, of zijn andere studenten al veel verder dan ik?

Ik doe eigenlijk maar wat en dat voelt ook echt zo. Omdat ik de vorige jaren in de opleiding altijd heb samengewerkt is het heel erg wennen om opeens alles zelf te moeten doen. Sommige onderdelen van bepaalde verslagen heb ik nog nooit zelf gedaan. Daarnaast heb ik gewoon geen idee of ik op de goede weg ben. Lopen andere studenten hier ook tegenaan?

Mijn tips

Wat voor mij goed werkt is het plannen van strakke deadlines voor mijzelf. Omdat je eigenlijk maar één echte einddeadline hebt, vind ik het enorm lastig om mezelf te motiveren om dingen echt nú te gaan doen. Je hebt immers toch nog alle tijd tot dat einddoel. Waneer ik deadlines voor mijzelf maak, hoop ik ervoor te zorgen dat ik niet alles op het laatste moment moet doen straks. Daarnaast spreek ik regelmatig af met een studiegenootje om te Teamsen. We geven elkaar dan even een korte update en tips. Ook helpt het als je je plan vertelt aan iemand anders zodat je het dan concreet kan horen. Het is superfijn om dan ook even van een ander te horen hoe lastig zo’n afstudeerperiode kan zijn ;).

Wil je een keertje met mij Teamsen over afstuderen? Mail me gerust op danique@gelukkigestudent.nl (dit kan tot januari 2022).

Liefs,

Danique

 

Je las een blogbericht van Danique, studente Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle en wonend op kamers in Groningen. Lees ook de andere blogberichten van Danique.

 

0 Comments

Leave a Comment