Hoe kan je effectiever studeren?

Danique Dellebarre

In Leven van Danique Posted

Tentamenperiode die eraan komt?? Gegarandeerd dat je veel meer stress ervaart. Er is nog veel stof om in je hoofd te stampen! En dit allemaal om te zorgen dat je deze periode met voldoendes afsluit. Daarom wil ik je graag helpen hoe je effectiever kunt studeren. Zodat je hopelijk meer rust ervaart gedurende de hele periode en dus ook voor je tentamens.

Heb je ooit nagedacht over HOE je het beste kunt leren? Hoe je zorgt dat je stof opslaat en kan reproduceren op bijvoorbeeld een tentamen. Ik deel in deze blog graag een paar do’s and don’ts met je. 

Don’t: Markeren van de tekst

Wil je echt stof eigen maken? Stop met markeren! Waarschijnlijk gebruik je ze regelmatig: markeerstiften. Mooie felle kleuren om de tekst te arceren wat belangrijk is. Ook deze leerstrategie is onderzocht. De conclusie van het onderzoek? Het heeft geen enkel nut om te markeren. Je leert er weinig van en daarnaast blijven alleen individuele feiten hangen. Zo heb je geen enkel zicht op de onderlinge verbanden.

Do’s: Verdiepen

Met verdiepen, bedoel ik diep leren. Echt het onderscheid maken tussen herkennen en kennen. Dit doe je door actief aan de slag te gaan met de stof. Op die manier kan je aansluiten bij eerder opgedane kennis. Zo belast je het werkgeheugen minder en beklijft de lesstof beter.

Do’s: Structureren

Bij structureren moet je denken aan categoriseren, rangordening of schema’s van de lesstof te maken. Wat ook al aan bod kwam bij Dual Coding.  Door de informatie te structureren, wordt het gemakkelijker om informatie in het geheugen op te slaan. De structuur vormt een ‘kapstok’ voor je geheugen waar nieuwe informatie aangehaakt kan worden.

Tevens zorgt het visueel maken van de hoofd en bijzaken ook dat je het beter opslaat in je geheugen.

Wil je echt aan de slag met effectiever studeren? Dat kan want het is een nieuw onderdeel in de Gelukkige Student Academy. Zullen we samen aan de slag met effectief studeren? Klik hier voor meer info en om je aan te melden. 

 

 

 

0 Comments

Leave a Comment