Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Danique Dellebarre

In Leven van Danique Posted

Het is maandagochtend en ik zit met slaperige ogen in de trein van 6:58 naar Zwolle. Het is een hele tijd geleden dat ik in zo’n overvolle trein zat. Dit jaar begin ik aan mijn (hoop ik) laatste jaar van de opleiding journalistiek. Afstuderen dus. Ik heb echt geen idee wat ik moet verwachten, maar ik weet dat het pittig gaat worden. Ik ken bijna niemand die afstuderen met twee vingers in de neus heeft gedaan. Terwijl ik de trein uitstap wordt het station gevuld met hordes nieuwe studenten. Het gaat weer beginnen.

Goed begin is het halve werk

In de collegezaal aangekomen zie ik gezichten die ik herken van mijn beeldscherm van vorig jaar. De docent begint te vertellen wat er dit jaar van ons verwacht wordt. Met de woorden ‘Het wordt vanaf het begin echt aanpoten, er is geen ruimte voor achterstand’ begin ik al te stressen in mijn hoofd. Het komende jaar moet ik vooral veel gaan plannen. Ik besluit meteen een goede agenda aan te schaffen. Want je weet, een goed begin is het halve werk.

Een afstudeerperiode staat erom bekend dat je vooral veel zelfstandig aan de gang bent. De belangrijkste deadlines staan vast en het is de bedoeling dat jij zelf je tijd gaat inplannen. Maar hoe vul je die lege agenda nou in? Waar begin je? In de eerste week van deze periode plande ik mijn nieuwe agenda helemaal vol. Elke dag wilde ik zo veel mogelijk doen. Tijd voor vriendinnen of een wandelingetje had ik niet. Mijn hele agenda stond vol met gekleurde strepen en to do lijstjes. In de avond was ik kapot en kon ik al wel om 21:00 in mijn bed liggen. Ik begon het zelfs een beetje aan mijn lichaam te voelen.

Plan je ontspanning

Ik herken het van vorige jaren in mijn studie en toch doe ik het weer. Te weinig ontspanning inplannen. Mijn hele planning staat misschien vol met dingen voor werk of opleiding, maar nergens staat een stukje ontspanning. Grappig dat ik het herken, maar hier telkens toch weer tegenaan loop.

Op zondagavond maak ik altijd een planning voor de aankomende week. Het is de tweede week van het vierde jaar en ik besluit het anders te doen. In plaats van het volstoppen van mijn planning met alleen maar school en werk opdrachten, plan ik ook een paar leuke dingen in. Een middagje lunchen met een vriendin of een rondje hardlopen door het plantsoen. Pauze houden en eten moet je toch. Dus mijn tip voor alle studenten; plan je ontspanning!

Tip van Marian

Super goed idee om je ontspanning in te plannen. Ik zou er zelfs mee beginnen!! Daarnaast is het ook fijn om als je plant achterstevoren te werken, dus begin met je deadline en werk terug naar vandaag. Plan uitloop en je hebt meteen fijn overzicht. In de Gelukkige Student Academy deel ik veel meer over hoe je het beste kunt plannen, zie: www.pagina academy.nl

Je las een blogbericht van Danique, studente Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle en wonend op kamers in Groningen. Lees ook de andere blogberichten van Danique.

 

0 Comments

Leave a Comment