Je studententijd is niet altijd de leukste tijd!

Danique Dellebarre

In Happy voelen Posted

Ik wil graag iets met je delen. Ik weet namelijk dat er veel studenten zijn die met vervelende emoties dealen. Angsten, verdriet, teleurstelling, minder mooiere emoties, jaloezie, donkere gevoelens of depressievere gevoelens. In deze blog hoop ik je te laten zien hoe je met deze gevoelens om kunt gaan. 

Toen ik studeerde vond ik het ontzettend lastig om om te gaan met emoties. Als ik niet lekker in mijn vel zat wist ik niet hoe ik hiermee om moest gaan. Ik huilde heel makkelijk, ook op de onhandigste momenten. Ook deed ik me vaak beter voor dan dat ik me voelde. Het voelde alsof ik een soort masker droeg. Het werd zo erg dat ik extra veel op stap ging en als eerste op de bar sprong. Alles om te laten zien dat het ‘helemaal goed’ met me ging. Ik ging mezelf vergelijken en zag hoe fantastisch iedereen het had. Dit versterkte alleen maar mijn gevoel. Ik kreeg het gevoel dat mijn gevoelens er niet mochten zijn. 

Het blijft erg oncomfortabel als je negatieve gevoelens ervaart. Het liefst willen we ons natuurlijk altijd de gelukkige student voelen. Helaas is dit niet realistisch en haalbaar. Sterker nog je hebt ook negatieve gevoelens nodig om verder te komen. Door toe te laten kan je die rijkdom ervaren. Alle gevoelens zijn oke en mogen er zijn!

Er zijn wel een paar dingen die je kan doen om de gevoelens wat meer los te kunnen laten. Ik heb drie tips voor je om ervoor te zorgen dat je de gevoelens een plekje kan geven.

1. Accepteer dat het er is

Het is het allerlastigst maar zo belangrijk om soms een stapje terug te doen. Ga eens na hoe je je voelt en wat er nou precies gebeurt. Het kan ook fijn zijn om deze dingen op te schrijven.  Neem bijvoorbeeld 10 minuten de tijd om als deze gevoelens op te schrijven. Je maakt het nu concreet en ziet het voor je op papier. Door het op te schrijven ontstaat er ruimte in je hoofd. 

2. De 555 regel

Probeer sommige dingen eens in perspectief te zetten. Bedenk voor jezelf: heb ik hier over 5 minuten nog last van. Of misschien over 5 maanden of 5 jaar? Of bedenk het andersom: Kan ik mij over 5 maanden of 5 jaar nog herinneren waarom ik me nú zo druk maak? Stel je voor; iemand zegt iets tegen je wat je erg raakt. Weet je dan over 5 maanden of 5 jaar nog precies wat er is gezegd? Met deze regel maak je het luchtiger voor jezelf en valt het misschien allemaal wel mee. 

3. Gebruik je lichaam!

Je lichaam vertelt ontzettend veel over hoe jij je voelt. Signaleer dat eens! Heb je veel hoofdpijn? Of ben je elke vakantie ziek? Je lichaam is een ontzettend goede raadgever over hoe jij je voelt. Super fijn als je het lastig vindt om erbij stil te staan hoe je je voelt. Maar je lichaam kan je ook helpen om je gemoedstoestand te veranderen. Hardlopen of een andere intensieve sport kan bijvoorbeeld helpen om je uit je hoofd te halen. Wil je liever een wat rustigere activiteit? Yoga kan ook helpen om bezig te zijn met je lichaam en weer op adem te komen. Probeer maar wat voor jou fijn werkt!

Alles mag er zijn en je doet super goed je best! Je bent goed zoals je bent met alles wat bij je hoort.

Liefs Marian!

0 Comments

Leave a Comment