Maar ik kan thuis niet studeren – het leven van student Ilse –

Marian

In Leven van student Ilse Posted

En toen zat je thuis, om te studeren. Maar dat kan nog wel knap lastig zijn. Zeker als je de overtuiging hebt: “ik kan thuis niet studeren”. In deze nieuwe blog van Ilse deelt ze hoe zij met die overtuiging omging, hopelijk helpt het jou ook.

Liefs, Marian

Confession

Ik moet iets bekennen… Ik heb de overtuiging dat ik thuis niet kan studeren. Dat ik naar de bieb moet om productief te kunnen zijn. Alleen nu met de corona-situatie moet ik wel thuis studeren en kan ik niet naar de bieb.

Tien uur per dag studeren

In het tweede jaar van mijn studie kwam bij mij het besef dat ik thuis niet goed kon studeren. In het eerste jaar was ik voor mijn gevoel wel tien uren per dag met mijn studie bezig terwijl ik misschien maar twee uren echt productief bezig was. Dit kwam omdat ik mijn boeken op mijn bureau had liggen en thuis vaak genoeg andere dingen te doen had. Dan bleven mijn boeken daar op mijn bureau liggen en terwijl ik andere dingen aan het doen was, dacht ik steeds: ‘eigenlijk moet ik nu iets voor mijn studie doen’.

En als ik dan echt aan mijn bureau ging zitten, was ik vaak afgeleid door dingen in de kamer of dacht ik alsnog aan klusjes die ik nog moest doen in huis. Vanaf het moment dat ik dit besefte ging ik alleen nog maar in de bieb studeren. Daar was ik dan een paar uren productief en als ik naar huis ging, was mijn studiewerk klaar en kon ik thuis ontspannen.

Ik kan thuis niet studeren, maar nu moet ik wel

Nu is iedereen natuurlijk verplicht om zo veel mogelijk thuis te blijven en de bieb is gesloten, maar de tentamens en opdrachten gaan wel gewoon door. Ik word nu dus gedwongen om thuis te studeren. Ik ben me bewust geworden van mijn overtuiging dat ik thuis niet productief ben en niet kan studeren. En heb mezelf afgevraagd: waar ligt dat aan? Zoals eerder genoemd, ik deed eerst andere dingen in huis voordat ik ging studeren en ik had veel afleiding om me heen.

Ik heb gekeken of ik hier iets aan kon doen. Allereerst heeft het al effect dat ik me bewust ben geworden dat ik deze overtuiging heb. Als ik dit denk en dit blijf geloven, zal ik alleen maar bewijs hiervan zien. Het was tijd om deze gedachte aan te pakken en om te buigen naar een helpende gedachte. Ik heb gekeken wat ik zo fijn vind aan studeren in de bieb en of ik dit ook naar huis kon halen. Dus studeren met volledige focus, weinig afleiding en eerst de dingen voor mijn studie doen die ik moet doen. Met deze focus en de nieuwe gedachte: ‘ik kan me thuis wel focussen en dingen voor mijn studie doen’ gaat het me al een stuk beter af!

 

Ilse is gastblogger voor Gelukkige Student en deelt elke twee weken verhalen over haar studentenleven. Meer artikelen van Ilse vind je hier: Het leven van student Ilse

Wil je nog beter worden in het studeren vanuit huis? Download dan de Handleiding, studeren tijdens corona.

_ _

Je las een blogartikel van Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

Reageren op deze blog vind ik leuk en delen mag altijd!

 

0 Comments

Leave a Comment