Wat kun je doen als je te veel stress ervaart?

Marian

In Leven van Danique, Stress Posted

Een tijdje geleden sprak ik voor mijn podcast een journaliste in spe 😊, Danique. Danique ken ik omdat ze heeft meegedaan met de Gelukkige Student Academy.  Zij is ondertussen een 2e-jaars student Journalistiek aan Windesheim in Zwolle. Haar eerste jaar verliep niet helemaal volgens plan. Om er voor te zorgen dat die van jou een stuk leuker wordt (en blijft), vroeg ik haar: “wat kun je doen als je te veel stress ervaart” en deel ik in deze blog haar tips en adviezen.

200%

Je herkent het vast wel. Je eerste jaar als student. Jouw omgeving vertelt je graag verhalen over hun eigen studententijd en hoe leuk die wel niet was. Met die verhalen in je achterhoofd begin je vol goede moed aan deze nieuwe periode. Je gaat op kamers of zoals Danique op kamers in Groningen en studeren in Zwolle. Stond thuis je warme prakkie klaar, nu moet je het zelf maken. Tot groot plezier van je moeder doe je de was in het vervolg ook zelf 😊. Stappen, uit eten met vriendinnen en minimaal een 8 op je tentamens willen halen. Alles doen, alles meemaken en alles voor 200%.

Maar… je komt er al snel achter dat het super druk is om dit allemaal te combineren. Je studeert je suf maar in plaats van achten haal je onvoldoendes. Om je heen haalt ie-der-een een 8 (denk je). Eigenlijk schaam jij je best wel dat het jou niet lukt. Steeds vaker denk je: “Heeft het nog wel zin om zoveel te studeren, ik haal het toch niet.” Op stap gaan is veel leuker. Je vrolijkt er tenminste een beetje van op want echt blij ben je ondertussen niet meer.

Het overkomt zovelen

Voor je nu verder leest. Het bovenstaande overkwam niet alleen Danique maar veel andere studenten ook. Er wordt hier alleen heel weinig over gepraat. En dat is jammer want jij bent echt niet de enige die zichzelf hierin herkent.

Veel studenten zoeken vooral in het eerste jaar hulp. Bij een mentor, studenten psycholoog of bij de Gelukkige Student Academy😊. Het is juist super goed en sterk om hulp in te roepen wanneer je er zelf even niet uitkomt.

Nieuwe mindset

Danique heeft dat ook zo ervaren. In de Gelukkige Student Academy heeft ze onder andere gewerkt aan een positieve mindset. In plaats van de overtuiging: ”ik leer niet want ik haal het toch niet”, heeft ze nu de overtuiging “ik doe mijn best en als ik het niet haal dan is er altijd nog een herkansing.” En guess what! Met die mindset haalt ze nu voldoendes. Daarnaast is het contact met andere studenten binnen de Academy ook heel waardevol. Weten dat je allemaal hetzelfde ervaart, geeft al een hele steun.
Op één vak na, heeft Danique haar propedeuse gehaald. Ze is druk bezig met het plan om vanuit haar studie een documentaire in Suriname te maken. Ze gaat als een speer en zit weer lekker in haar vel.

Wat kun je doen? Een paar tips

En een paar concrete tips van Danique, die jij direct kunt toepassen en die er voor zorgen dat jouw eerste jaar een feestje wordt;
• Accepteer dat je hulp mag zoeken. Hoe eerder je dat doet, hoe beter het is.
• Het gras bij de buren lijkt alleen maar groener. Want echt waar, heel veel studenten worstelen met dezelfde issues die jij ervaart.
• Geniet en leg jezelf niet te veel druk op. Accepteer een 6 in plaats van een 8. Wees niet te streng voor jezelf.
• Je hoeft niet 8 uur achter elkaar te studeren. Tussendoor opladen is veel beter. Ga iets doen wat je leukt vindt en studeer daarna door met meer ontspanning.

En… actie!

Denk je na het lezen van dit blog: “ik kan wel wat hulp gebruiken.” Onderneem actie! Praat met een vriend of vriendin, ga naar je mentor of kijk bij de Gelukkige Student Academy. Want je hoeft het niet alleen te doen, hè. 😊

Liefs, Marian

_ _

Je las een blogartikel van Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

0 Comments

Leave a Comment