Maak piekeren verleden tijd

Marian

In Stress Posted

“Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren.” – Loesje

Iedereen piekert wel eens. Bij mij gebeurt het piekeren vaak wanneer ik in bed lig of op een andere manier rust heb.
“Heb ik dit wel afgemaakt? Hoe zal die presentatie gaan? Heb ik wel gedacht aan…? Ik moet niet vergeten dat….
Ondertussen kijk ik op de klok en besef ik me dat ik weer een uur minder slaap heb. En dat terwijl ik weet dat ik veel slaap nodig heb en ook houd van slapen. Ik reken uit hoeveel slaap ik nog kan hebben en begin vervolgens daar over te piekeren. Met als gevolg dat ik moe weer opsta.

Piekeren draagt vaak niks bij aan het oplossen van onze problemen. Dit heb ik vaak zelf ervaren. Na een nacht piekeren en draaien in bed, was ik nog geen stap dichter bij de oplossing voor mijn problemen en zorgen.
Het probleem wordt door piekeren alleen maar groter en groter in ons hoofd. En doordat je zo bezig bent met die gedachten, kom je niet eerder bij de oplossing. Uit onderzoek van de Universiteit van Yale blijkt dat wanneer mensen piekeren, zij minder goed in staat zijn om problemen op te lossen.

Dat we piekeren komt vooral door onze gevoelens. Stel je voor dat je een onvoldoende haalt, dan zijn we verdrietig of boos. En kunnen we uren malen over waar het mis is gegaan, wat je anders had kunnen doen, wat jij allemaal fout hebt gedaan etc.. Ook schaamte is een emotie die een voeder is voor piekeren. Jij logeert bij een vriendin en hebt te veel gedronken. Daardoor heb je de badkamer ondergekotst omdat je niet op tijd bij de wc was. Om je kapot te schamen natuurlijk, je vriendin kan er wel om lachen, maar jijzelf schaamt je nog heel lang over dit ‘voorval’.

Piekeren geeft een rotgevoel en levert weinig op, maar wat kan je er tegen doen?

What to do & what not to do

Don’t do it: Wat heel logisch voelt, is om te proberen er niet aan te denken. Het heeft geen zin om bepaalde gedachten niet toe te laten. Want hoe meer je denkt: “Ik mag er niet aan denken!” hoe vaker je gedachten juist die kant op gaan.

Do it: Denk terug aan het onderwerp waarover je veel piekert. Schrijf dit onderwerp op en denk in plaats van Waarom > Hoe.
Bijvoorbeeld: Waarom heb ik nu nog steeds geen leuke vriend(in)?
Ga je dingen opschrijven over Hoe je deze prins(es) op het witte paard gaat ontmoeten. Hierdoor dragen je gedachten bij aan de oplossing. En wanneer je een oplossing hebt, hoef je niet meer te piekeren.

Do it: Het proces van piekeren en vastlopen gebeurt volledig in je hoofd. Je hoofd is aan het roer en gaat met je aan de haal. Doe deze oefening en je hoofd zal ‘lichter’ voelen.
1. Ga zitten met je voeten op de grond.
2. Haal adem en trek daarbij je schouders omhoog en blaas heel hard uit. Herhaal dit vijf keer.
3. Bedenk daarna hoe je voeten op de grond staan. Lastig? Denk dan bijvoorbeeld of ze koud of warm zijn. Hoe ziet je grote teen eruit en de tweede, derde etc.

Hiermee haal je je aandacht uit je hoofd en naar je lichaam.

Minder piekeren??

Piekeren en omgaan met je gedachtes is onderdeel van de Gelukkige Student Academy. Dat niet alleen ook het omgaan met stress en het laten groeien van je zelfvertrouwen staat op de agenda. Lees meer en meld je nu aan: https://gelukkigestudent.nl/gelukkige-student-academy-minder-stress-tijdens-je-studie/

1 Comments

Leave a Comment