Hoe kan je omgaan met perfectionsime?

Danique Dellebarre

In Perfectionisme Posted

Voor de Gelukkige Student Podcast vroeg ik op Instagram om vragen in te sturen voor een Q&A. Een vraag die jullie in stuurde was: “Ik voel me vaak gespannen en ben bang dat ik dingen fout doe. Hoe kan je omgaan met perfectionisme?”

Gewoon doen!

Ja dat klinkt makkelijker dan het is, maar doe het gewoon! Vind je het misschien spannend om te bellen? Bel maar naar de dokter en doe net alsof je het helemaal niet spannend vind. Je zult zien dat het prima gaat en dat het niet nodig is om zo gespannen te zijn. Je zult zien hoe vaker je het doet, hoe makkelijker je het gaat vinden en dat is met heel veel dingen zo. En gaat het wel een keer fout? Dan is dat ook niet erg. Vallen en opstaan, daar leer je van!

Bezig zijn met jezelf

Misschien vind je het spannend om te falen en ben je bang dat andere mensen een beeld over je krijgen. Maar weet je wat; uiteindelijk is iedereen met zichzelf bezig. Wanneer jij met een nieuw persoon praat en je verspreekt, zal die persoon echt niet de hele week nog aan dat moment denken.

Vergelijk met jezelf

Soms lijkt het alsof anderen het wel helemaal voor elkaar hebben. Altijd hoge cijfers, veel vrienden en een super sportief uiterlijk. Je weet alleen niet altijd wat diegene daarvoor heeft moeten doen en laten. Daarom; vergelijk alleen met jezelf! Je zult zien dat je grote stappen hebt gemaakt. Vond je het 5 jaar geleden super spannend om de dokter te bellen? Misschien is dat nu iets waar je niet meer over nadenkt. Dus kijk eens terug; wat heb jij zelf allemaal bereikt?

Relativeren

En als laatste, ga eens na hoe erg het nou is. Dus wat als je dat tentamen niet haalt? Of als je een herkansing moet doen. Zoom eens uit en ga bij jezelf na hoe erg het is als het allemaal niet perfect gaat? Wat is nou echt perfect? Eigenlijk bestaat perfect niet en is het voor iedereen een ander begrip.

Wil je de hele podcast met Danique luisteren? Beluister hem hier

Meer lezen over perfectionisme? Lees hier de andere blogs

0 Comments

Leave a Comment