Piekeren voor het slapen

Danique Dellebarre

In Faalangst, Perfectionisme, Stress Posted

Voor de Gelukkige Student Podcast vroeg ik op Instagram om vragen in te sturen voor een Q&A. Een vraag die jullie in stuurde was: “Ik ben heel erg aan het piekeren, vooral voordat ik ga slapen en daardoor ben ik overdag heel erg moe. Wat kan ik daartegen doen?” 

Schrijf het op

Misschien herken je het wel dat er nog van alles in je op springt wanneer jij net wilt gaan slapen. Dit kan ervoor zorgen dat je nog lang niet in slaap valt en de nodige uurtjes mist. Daarom; leg een notitieboekje naast je bed. Wanneer je merkt dat je begint te piekeren voor het slapen gaan, schrijf je het op en kan je er morgen weer naar kijken. Zo hoef je niet bang te zijn dat je vergeet nog dat ene mailtje te sturen of die opdracht in te leveren

Afleiding zoeken

Wanneer je merkt dat je te veel in je hoofd gaat zitten, kan het helpen om meer afleiding te zoeken. Als je overdag last hebt van piekeren kun je bijvoorbeeld gaan sporten, een podcast luisteren of een frisse douche nemen. Zoek hierbij wat voor jou werkt. Natuurlijk is het lastig om deze dingen te doen wanneer je wilt gaan slapen. Zoek dan afleiding door middel van een meditatie of een boekje lezen.

Wat kan jouw gedachten oplossen?

Pieker je over een bepaald moment dat je spannend vind? Of bijvoorbeeld een gesprek waar je tegenop ziet? Vaak helpt het om te bedenken wat deze gedachten kunnen oplossen. Wat kan ervoor zorgen dat je het moment minder spannend gaat vinden? Kan iemand jou bijvoorbeeld helpen, of kan je iets beter voorbereiden? Voor een gesprek kan je bijvoorbeeld iemand zoeken die met je kan oefenen. Zo maak je het moment zelf minder spannend.

Is het echt zo erg?

Als laatste wil ik je graag meegeven dat piekeren erbij hoort. Piekeren is een mechanisme van ons brein om ons te behoeden voor dingen. Om je voor te bereiden op het slechtste waardoor je je mentaal kan voorbereiden. Gaat piekeren je in de weg zitten? Bedenk dan eens wat het ergste is dat kan gebeuren. Wat als je het tentamen niet haalt? Of die mail vergeet te sturen? Er zullen altijd oplossingen zijn. Ik hoop dat deze gedachten jou kunnen helpen om het wat los te laten.

Wil je de hele podcast met Danique luisteren? Beluister hem hier

Meer blogs lezen over slapeloosheid? Lees ze hier

0 Comments

Leave a Comment