Drukke avond? Zo zorg je dat je beter in slaap komt

Danique Dellebarre

In Slapeloosheid Posted

Confession, ik schrijf deze blog om 19:30u ‘s avonds. Iets wat ik eigenlijk nooit doe is ‘s avonds bezig zijn met mijn ‘werk’ (ik zie Gelukkige Student niet als werk, het is te leuk vandaar de air quote’s). Maar goed, ik heb Danique beloofd dat ik een blog zou schrijven. En vandaag was zo’n volle dag dat ik er niet eerder aan toe kwam. Herken je dat? Deadlines die opstapelen waardoor je toch ‘s avonds aan de slag gaat. Voor je het weet is het tijd om te gaan slapen en ben je nog volledig AAN! lastig als je dan moet gaan slapen. Daarom een paar tips die jou kunnen helpen om toch af te schalen en beter in slaap te komen.

Goede planning

Zorg voor een goede planning zodat je taken los kan laten. Ik heb wel eens eerder de opdracht gedeeld van een braindump . Het is namelijk zo belangrijk dat je alles los kan laten voor het slapen gaan. Als je weet wanneer je wat gaat doen hoef je dat niet meer te bedenken als je hoofd het kussen raakt. Kortom, verdeel het over de tijd zodat je weet dat je het gaat doen. Voor het slapen gaan, laat het los!

De schermen weg

Probeer minimaal een uur voordat je gaat slapen niets meer op een scherm te doen. Door het zo concreet te maken, maak je het voor jezelf wellicht beter om die grens in de gaten te houden. Je weet vast dat het licht van schermen zo voor het slapen gaan niet goed is, maar door met jezelf deze afspraak te maken gun je jezelf tijd om af te schakelen. Je ogen geef je rust en je lichaam heeft de kans om melatonine aan te maken. 

Spoel het af

Zorg ervoor dat je de stress van je af kan spoelen. Een oud Japans gebruik is om ‘s avond in een warm/heet bad te stappen maar dit kan ook onder de douche. Zo spoel je al je stress van je af en ontspannen je spieren. Je wordt er lekker rozig van en dat zorgt ervoor dat je al in de slaapmodus komt en nee deze keer hoef je niet koud af te douchen ;).

Niet te laat meer eten

Wat goed kan helpen om je systeem tot rust te brengen is om ‘s avonds niet te veel meer te eten, zodat je spijsvertering al tot rust kan komen. Ik heb zelf dat ik vanaf 20:00u ‘s avonds niets meer eet, tenzij ik een etentje heb oid. Daarmee komt mijn buik ook tot rust wat heel fijn is, want ik krijg vaak last van mijn buik als ik teveel stress ervaar.

Hopelijk zorgen deze tips dat je beter in slaap gaat komen. Welterusten!!

Wil je ook tips die ervoor gaan zorgen dat je beter slaapt? Lees hier de blog, Last van slecht slapen? Probeer deze tips.

0 Comments

Leave a Comment