Hoe kan de natuur voor minder stress zorgen?

Danique Dellebarre

In Stress Posted

Voor de Gelukkige Student podcast sprak ik met Marlies van Nature Academy, de expert als het gaat om buitenonderwijs. Ze begon haar eigen onderneming tijdens corona toen binnen onderwijs niet mogelijk was. Als docent gaf ze voorheen al vaker buiten onderwijs. Toen merkte ze al dat het werkte. Wat kan de natuur voor jouw stress betekenen?

Wat kan de natuur voor je doen?

Het blijkt dat natuur heel veel impact kan hebben op de lichaam en hersenen. Marlies vertelt dat door frisse lucht je bloed gaat stromen en dit impact heeft op je hersenen. Het deel van plannen en focussen wordt dan verscherpt. “Van gezonde en gelukkige studenten gaat mijn hart sneller van kloppen. Het is gewoon bewezen dat de natuur goed voor je is. Het geeft je geluksgevoel een boost”.

Je hersenen houden heel erg van patronen. Daarnaast heeft de uitkijk op een omgeving een beter effect op je ontspanning dan de computer die steeds dichtbij staat. Het is fijn dat je je lichaam gunt verder te kijken dan de laptop dicht op je gezicht. Marlies ervaart steeds meer positieve reacties van studenten waar ze mee naar buiten gaat. “Alle zintuigen die worden geprikkeld in de natuur, zonder zweverig te worden, ervaar het maar eens. Als ik met studenten naar nationale parken of grote bossen ga, hebben ze het daar de week later nog over. 

Hoe plan je beweging in de natuur?

Het is lastig om dit soort dingen in je drukke agenda te plannen. Daar heeft Marlies een tip voor: Ritme! “Je hebt een stok achter de deur nodig, ik geloof in de kracht van de community. Een keer in de week een wandeling met een medestudent wordt een ritme. Probeer ook eens te kijken hoe je ervoor kan zorgen dat je zo veel mogelijk buiten bent. Stap bijvoorbeeld een halte eerder uit en loop het laatste stukje. Of ga met de fiets in plaats van met de tram naar het station. 

Opdracht van Marlies

Je kunt volgens Marlies ook zelf proberen je studie meer naar buiten te brengen. Denk maar eens aan een brainstorm. Maak eens een wandeling en kijk wat er in je opkomt. Het zet je hersenen in een bepaalde modus en wakkert creativiteit aan. Dus: bedenk een vraag waar je graag antwoord op wilt en ga ermee naar buiten!

Wil je de hele podcast met Marlies luisteren? Je luistert hem hier.

Wist je dat ademhaling ook een grote impact heeft op je stress? Je leest er meer over in deze blog.

0 Comments

Leave a Comment