Piekeren voor het slapen gaan? Niet met deze oefening!

Marian

In Slapeloosheid Posted


“De meeste problemen die ik ervaar heb ik zelf bedacht”

Er staat een presentatie voor de deur. Dit zijn van die dingen die echt kunnen zorgen dat je hoofd overuren draait. Je hebt alle tekst al drie keer hardop voor de spiegel voorgelezen. Kaartjes gemaakt, je weet waar je het over wilt gaan hebben. Maar toch merk je dat zodra je hoofd het kussen raakt deze op tilt slaat. Gedachten en scenario’s nemen de ruimte in je hoofd over. “Wat als ik al mijn tekst vergeet”, “Wat als ik iets geks zeg”, “Wat als ik 0 interactie heb”, etc. etc..

Zomaar een voorbeeld waarbij piekeren de overhand kan nemen. Met deze oefening zorg je dat je het piekeren genoeg ruimte geeft ruim voordat je gaat slapen. Door je gedachtes te laten stromen en ook op te schrijven is het makkelijker om te herkennen dat het puur in je hoofd afspeelt.

Stap 1: Trek minstens 2 uur voor het slapen een kwartier uit om je pieker ‘probleem’ ‘scenario’ ‘gedachten’ van a tot z door te lopen.
Stap 2: Schrijf gedetailleerd op wat de mogelijke oplossingen zijn.
Stap 3: Zie je geen oplossing schrijf dan op wie je om hulp kunt vragen of hoe je met dit ‘probleem’ ‘scenario’ en deze ‘gedachten’ kunt leren leven.
Stap 4: Leg de aantekeningen naast je bed.
Stap 5: Ga je ‘s nachts toch piekeren zeg dan tegen jezelf: Ik heb hier al goed over nagedacht, de antwoorden staan op papier. Ik kan daar morgen eventueel nog niets aan toevoegen maar nu niet.

Slaap lekker!

Structureel je piekeren en stress aanpakken??

Omgaan met (ongezonde) stress is onderdeel van de Gelukkige Student Academy. Ook het laten groeien van je zelfvertrouwen en zelfliefde staat op de agenda. Lees meer en meld je nu aan: https://gelukkigestudent.nl/gelukkige-student-academy/

0 Comments

Leave a Comment