Laat de stress van anderen je minder raken met deze 3 tips.

Marian

In Stress Posted

“Stress van jou, stress van mij” – Gelukkige Student

In de tentamenperiode ervaar je meer stress dan normaal. Er moet veel voorbereid worden, schema’s worden aangehouden en je moet veel stof in je opnemen. Je wilt natuurlijk gewoon je punten halen dus de tentamenweek is echt een snelkookpan van stress.

In deze periode heb je ook te maken met de stress van anderen. Appjes, via Insta, via werkgroepen, in de UB en vlak voor de tentamens in het lokaal, bioscoopzaal of gymzaal. Dit zijn allemaal momenten dat je geconfronteerd wordt met de stress van je medestudenten. Het snel voorbespreken van de stof is die je hebt moeten leren. Het vergelijken met elkaar hoeveel je al hebt gelezen. Allemaal dingen die we allemaal doen, maar die er ook voor kunnen zorgen dat je stress nog groter wordt dan dat die al was.

Deze periode is dus een snelkookpan en hier komen dan ook meerdere dingen samen. Daarom 3 tips om hier beter mee om te gaan.

1. Stop met vergelijken

In mijn trainingen is dit een van de belangrijkste punten die vaak terugkomt. Want we besteden allemaal veel tijd met het vergelijken van onszelf met anderen. In dit geval hoeveel iemand leert en hoeveel tijd die eraan besteedt. Maar dat je studiegenoot van 8:30 tot 00:00 in de UB zit zegt helemaal niets over hoe jij zou moeten leren. Daarnaast vergelijken we onszelf vaak in negatieve zin waarbij we onszelf naar beneden halen. Ik zeg: stop daarmee! Vergelijk alleen om na te streven of te leren van iemand. Vraag aan iemand die altijd hoge cijfers haalt hoe ze leren en gebruik dat om jezelf beter te maken.

2. Helikopteren

Besef je dat als een studiegenoot alleen maar praat over hoeveel stress diegene heeft, dat dit echt van diegene is. Dit zegt niets over hoe jij op schema ligt, hoe jij de stof beheerst en nog belangrijker hoeveel stress jij ervaart. Vaak is het veel praten over stress voeding om nog meer stress te ervaren (alles wat aandacht krijgt groeit). Probeer daarom soms als een helikopter naar zo’n gesprek te kijken. Alles wat jouw studiegenoot deelt over de stress die zij ervaart is van haar en door er van een afstand naar te kijken kun je dat bij haar laten waardoor het je minder raakt.

3. Sluit je af

Maak echt keuzes wanneer je contact opzoekt in deze periode. Omdat het al zo stressvol is is het belangrijk om nog meer je grenzen te bewaken. Dus kijk na bijv 21:00 niet meer op Insta en WhatsApp zodat het je slaap niet beïnvloed. Ga ook een keer alleen naar de UB zodat je met je eigen stof bezig kan en je dus minder beïnvloed wordt door je medestudenten. Grenzen stellen is goed voor je, het maakt je niet egoïstisch. Sterker nog doordat jij je relaxter voelt kun je er weer beter zijn voor anderen en ga je knallen met je tentamens!!

Heel veel succes!!!

Download het e-book voor minder (tentamen)stress.

Ik heb ook een e-book geschreven. In het e-book staan 5 tips om met deze (tentamen)stress om te gaan. Hieronder kun je deze GRATIS downloaden:

e-book 5 tips voor minder tentamenstress

Download hier het e-book voor minder tentamenstress

Laat je mailadres achter en ik stuur het e-book naar je toe.

    0 Comments

    Leave a Comment