Mindfull studeren; 4 tips!

Danique Dellebarre

In Stress Posted

Na mijn studie ben ik in aanraking gekomen met mindfullness. Ik heb daar heel veel profijt van gehad, daarom in deze blog 4 tips om je te helpen mindfull te studeren. 

Wat is mindfullness?

Mindfulness is als een mentale workout waarmee je je geest in vorm kunt houden. Het kan je helpen om beter te studeren, minder stress te ervaren en meer te genieten van het hier en nu.

Adem met aandacht

Elke dag even de tijd nemen om diep adem te halen, helpt je om stress te verminderen. Vind een rustige plek, sluit je ogen en adem diep in en uit. Bijvoorbeeld op het toilet voor een tentamen of als je op de fiets zit. Let op hoe de lucht door je neus stroomt en je longen vult. Breng je aandacht steeds terug naar je adem als je merkt dat je gedachten afdwalen, wees daarin niet te streng voor jezelf. Het is heel logisch dat je gedachten op komen ploppen.

Proef je eten

Als je gaat eten kun je mindfulness oefenen door bewust te eten. Neem de tijd om van elk hapje te genieten. Kauw langzaam en let goed op de smaak en textuur van je eten. Dit helpt je om meer te genieten van je maaltijd en voorkomt dat je gehaast eet. Het geeft je direct een momentje van tijd voor jezelf. 

Neem korte pauzes

Tijdens het studeren is het belangrijk om af en toe korte pauzes te nemen. Sta op, beweeg een beetje, adem diep in en uit. Loop even de trap op en neer, haal koffie of verzin iets anders waardoor je wel even in beweging moet komen. Het is een geweldige manier om jezelf te resetten en stress te verminderen, wat ook wonderen kan doen voor je concentratie. 

Wees buiten

Breng wat tijd buiten door en geniet van de natuur. Of je nu een wandeling maakt in het park, op een bankje zit in de tuin of gewoon even naar de lucht kijkt, de natuur kan kalmerend werken. Probeer op te merken hoe de wind voelt, luister naar de geluiden om je heen en kijk naar de kleuren en vormen van de natuur. Zeker nu de dagen weer korter worden en het weer kouder helpt het om lekker naar buiten te gaan. Ook helpt daglicht je slaap te verbeteren wat meteen ook gunstig is voor als je moeite hebt met slapen.

Maak kleine stappen met jezelf want iets veranderen is lastig en kost tijd. Kies daarom 1 van deze tips en ga met jezelf 1 week oefenen om die uit te voeren. Welke ga jij proberen?

Wil je meer blogs lezen die gaan over stress? Je leest ze hier.

0 Comments

Leave a Comment