Tips tegen overprikkeling

Danique Dellebarre

In Stress Posted

Je hart gaat sneller kloppen, je hebt een onrustig gevoel, je kan je moeilijk concentreren en misschien heb je wel last van andere emoties. Herkenbaar? Misschien ben je wel overprikkeld. Een teken van je hersenen dat je te veel prikkels krijgt om te verwerken. Ik had het laatst ook. Ik zat op het terras met een vriendin en we zaten te kletsen, maar ik kon mij niet concentreren op het gesprek. Aan de ene kant waren een paar jongens die aandacht probeerden te trekken en aan de andere kant zaten een paar meiden te schreeuwen. De bediening liep de hele tijd achter me langs en ondertussen probeerde ik een gesprek te voeren. Mijn vriendin zei ook: ‘Marian volgensmij ben jij een beetje overprikkeld’.

Bewust zijn

Om daarmee om te gaan is het allereerst belangrijk dat je beseft dat je een beetje overprikkeld bent. Wanneer je bewust bent dat je overprikkeld bent, kan je vervolgens aan de slag om te ontprikkelen. Deze tips kunnen je daarmee misschien helpen.

Bewust ademhalen

Zorg dat je heel bewust gaat ademen. Misschien zit je adem wel heel hoog en kan je je lichaam helpen ontspannen om je adem naar beneden te brengen. Leg je handen op je buik en leg de aandacht op je in en uit ademen.

Wat helpt jou?

Maak eens een lijstje met dingen die jij kan doen om jezelf te ontprikkelen. Dit kan van alles zijn. Vind je het bijvoorbeeld fijn om even een boek te lezen, een rondje te gaan hardlopen of doe je liever een meditatie om meer tot rust te komen. Wat fijn is kan per persoon verschillen, dus zoek uit wat bij jou past!

Een laatste tip die ik graag wil meegeven; ga lekker naar buiten! Want dat is de beste manier om te ontprikkelen.

Wil je de hele video zien over overprikkeling? Bekijk hem hier

Wil je meer tips tegen stress? Lees hier meer blogs

0 Comments

Leave a Comment