Waarom gewoontes veranderen zo lastig is

Danique Dellebarre

In Stress Posted

“Mijn voornemen om te lijnen is in ieder geval wel afgevallen”

Ik las laatst een artikel van een psycholoog Lianne Keemink en zij schreef het boek ‘Dingen Anders Doen. (Bekijk het boek hier)

Er stonden in dat artikel een paar dingen die ik herkenbaar vond en dus graag met je wil delen. Want hoe lastig is het wel niet om iets te veranderen. Ons gedrag wordt zo onbewust aangestuurd ook al denken we soms van niet. Waar het volgens mij echt om draait is dat je jezelf laat oefenen en proberen om een nieuwe gewoonte eigen te maken. Daarom een paar tips uit dat artikel en van mij :).

Gun jezelf wat oefening

Tijdens mijn workshops oefen ik verschillende dingen met mijn studenten. Zo ben ik erg fan van ademhalingsoefeningen. Sommige studenten vinden het heerlijk en anderen worden er juist onrustig van (en alles wat daar tussen zit). Ik leg altijd uit dat als je gaat starten met hardlopen je ook niet meteen een marathon kunt lopen. Je mag ergens beginnen en het elke keer verder uitbreiden op een tempo die bij jou past. Dat geldt natuurlijk voor alles wat je wilt veranderen. Begin niet meteen met ik ga nooit meer of ik moet vanaf nu altijd… Daarmee maak je het veel te groot. Gun jezelf om te gaan oefenen met je nieuwe gewoonte, stapje voor stapje. 

Wees lief voor jezelf

Nu je weet dat je mag gaan oefenen met je nieuwe gedrag of gewoonte, weet je dat dit gaat met vallen en opstaan. Net zoals je hebt leren lopen of fietsen. Dat ging ook niet opeens (Sta op en loop). Dat ging ook met stuiteren en weer opstaan en nog een keer proberen. Dus als je iets aan het oefenen bent en je valt een keer (terug) ga dan niet jezelf straffen. Maar zie het voor wat het is, het is een keertje niet gelukt. Probeer het gewoon nog een keer

Te veel doen in te weinig tijd

Dit kwam ook uit het artikel wat ik had gelezen van Lianne en wil ik graag met je delen. “Vaak willen we te snel en te veel in te weinig tijd.”. Herkenbaar? We leven zo in de veronderstelling dat alles om instant demand beschikbaar is. Maar Rome wasn’t build in a day. Things take time. En dat geldt dus ook voor als jij iets wilt veranderen. Dus zeg bijvoorbeeld niet: in 2 maanden wil ik een halve marathon rennen, maar kies een realistisch schema en werk stapje voor stapje aan je doel en of nieuwe gewoonte. 

Ook schreef Lianne dat het niet gaat om een x aantal dagen dat je iets moet doen om het in te laten slijten. Misschien wel met kleine dingen zoals je tanden flossen na het poetsen maar grote levensstijl veranderingen nemen veel tijd in beslag. Kortom kleine stappen, lief zijn voor jezelf en je tijd nemen. Dan komt die verandering vanzelf! 

Liefs Marian

Wil je ook samen met mij aan de slag in de Gelukkige Student Academy? Kijk hier voor meer info.

0 Comments

Leave a Comment