Begin van mijn nieuwe studiejaar

Danique Dellebarre

In Verhalen van studenten Posted

Deze blog werd geschreven door derdejaars social work student. Ze is enthousiast om verhalen te delen maar wil graag anoniem blijven.

Ondertussen zijn we al weer een kleine maand begonnen aan een nieuw studiejaar! Wat vliegt de tijd. Ondanks dat we al zijn gestart, wil ik je meenemen bij het begin van mijn nieuwe studiejaar en je een aantal tips geven.

Mijn begin

Ik begon na de zomervakantie aan het derde jaar van mijn opleiding social work. Dit jaar hebben we 1 lesdag, 1 onderzoeksdag en 3 stagedagen. Een druk en pittig jaar als ik het van de andere studenten mag geloven. Maar vol goede moed ga ik dit jaar in:)

 Mijn stage ga ik lopen bij een woonlocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Elke cliënt heeft zijn eigen begeleidingsstijl nodig en daar heb ik zin in want dat betekent heel veel leren.

Plannen

Maar bij zo’n nieuw jaar komen natuurlijk ook spanningen kijken. Hoe ga ik het dit jaar allemaal doen. Stage, school, bijbaan en vrije tijd inplannen. Dat betekent dat we moeten gaan plannen! Als tip wil ik je meegeven dat het fijn kan zijn om aan het eind van de week een planning te maken voor de volgende week. Dan heb je overzicht en rust in je hoofd, je weet namelijk precies wat er komen gaat en wat je moet doen. 

In week 3 moest ik mijn stageplan al af hebben en dat gaf best wat stress. Het is een moeilijk en lang verslag waar ik veel uren in heb gestopt. Maar uiteindelijk is het gelukt en heb ik onder andere beschreven wat ik komend jaar wil leren.

Ondanks de stress die al weer is geweest, heb ik nog steeds zin in komend jaar. Hier nog wat tips op een rijtje:

Een goed begin

 • Zorg dat je alle spullen op orde hebt. Koop een agenda, planner, schriften, pennen en alles wat je nodig hebt voor de opleiding. Een goede laptop mag hierbij niet ontbreken!
 • Lees de vakken door waar je mee bezig bent, zo weet je wat er nog komen gaat en wat er van je verwacht wordt.
 • Maak een overzicht van periode één.

Plan tips

 • Schaf een planner aan of kijk naar de online mogelijkheden.
 • Maak een overzicht van je vaste afspraken in de week, deze kun je alvast vooruit plannen.
 • Ga aan het eind van de week zitten voor een nieuwe planning. Zo kom je er niet op zondag achter dat je nog veel moet doen voor maandag.

Verslagen maken

 • Maak alvast een voorblad, inhoudsopgave en voeg paginanummers toe.
 • Voeg alle opdrachten toe (ik zet dit vaak in rood, dan weet ik dat het de opdrachten zijn die ik nog moet maken)
 • Wacht niet met het maken van opdrachten, na de les is de stof vaak nog helder en kun je de opdracht makkelijker maken.
 • Check je verslagen op taalfouten.
 • Zorg dat je één of twee dagen speling hebt om de laatste dingen aan te passen.

Er zijn meer studenten die verhalen en tips delen voor Gelukkige Student.  Meer blogs van haar en van andere studenten kun je hier vinden.

0 Comments

Leave a Comment