‘Jij hebt toch vakantie?!’

Marian

In Verhalen van studenten Posted

Ilse is blogger voor Gelukkige Student en deelt regelmatig verhalen over haar studentenleven. 

Yesssss voor de HBO studenten: herfstvakantie! Eindelijk even rustig aan doen… Oh nee wacht, het is een ‘studievrije week’. Zo werden de herfst en voorjaarsvakanties bij mij op de opleiding ten minste altijd genoemd. Dit betekent dat de docenten vakantie hebben maar het werk voor de studenten gewoon door gaat. En dan de omgeving die van alles verwacht van je, want: ‘jij hebt toch vakantie?!’. 

Deadlines en stress

Na deze ‘studievrije week’ beginnen namelijk de tentamens en op de vrijdag in deze studievrije week hebben we gewoon een deadline… Daar komt bij dat er altijd één of twee studenten uit mijn projectgroep zijn die wel op vakantie gaan of dagjes weg gaan en dus moeilijk te bereiken zijn. Als ik vragen heb over de stof of over ons project kan ik ook niet bij docenten terecht want die hebben wel gewoon herfstvakantie.

Druk door anderen

Tel daar bovenop dat mijn ouders en familie denken dat ik als HBO student wel gewoon vakantie heb en ze hierdoor ook aandacht van me verlangen. “Jij komt toch wel lekker naar thuisthuis in de herfstvakantie? We hebben je al even niet meer gezien en opa en oma willen je ook graag weer eens zien.” hoor ik mijn moeder zeggen. Aaaaah en ik voel vooral druk! Ja ik wil graag naar thuisthuis en op bezoek bij opa en oma maar ik heb ook deadlines en tentamens die eraan komen die ik wil halen. En ik wil ook graag vakantie en eindelijk even rust. Vakantie of ‘studievrije’ week? Daar merk ik weinig van!

Plannen

Hoe ik ervoor zorg dat ik dan toch aan de verwachtingen van de mensen om me heen en aan die van mijn studie voldoe en dat ik ervoor zorg dat ik ook even rust krijg, maak ik een planning. Een planning in de ‘vakantie’? Ja misschien juist wel in de vakantie! Op maandagochtend ga ik sporten om daarna met volledige focus voor mijn studie bezig te gaan in de bieb (want in de bieb kan ik me het best concentreren!). Op dinsdag ga ik naar thuisthuis waar ik twee nachtjes blijf en me in de watten laat leggen door mijn moeder en op woensdag gaan we met het gezin naar opa en oma. Donderdag ga ik in de ochtend weer naar mijn kamer om aan mijn studie te werken. Vrijdag zet ik de puntjes op de i van ons groepsproject omdat om 17.00 uur de deadline is.

Rust en controle over mijn tijd

En dan het weekend lekker even niks! Doen waar ik zin in heb, wandelen en de natuur in, afspreken met vriendinnetjes en vooral genieten. Door een planning te maken heb ik controle over mijn tijd. Ik kan rust nemen en toch voldoen aan alles wat van mij verlangd wordt.

Wil je meer verhalen van studenten lezen? Je leest ze hier. 

0 Comments

Leave a Comment