Spanning na tentamens

Danique Dellebarre

In Verhalen van studenten Posted

Deze blog werd geschreven door tweedejaars social work student. Ze is enthousiast om verhalen te delen maar wil graag anoniem blijven.

Ben ik de enige die altijd zenuwachtig is voor het cijfer van een tentamen of verslag? Nee toch? Ik ervaar altijd spanning na tentamens.
Docenten hebben bij ons altijd 10 werkdagen om tentamens na te kijken en 15 werkdagen voor verslagen. Ik merk bij mezelf altijd hoe langer het duurt, hoe meer ik denk dat ik een onvoldoende heb. Natuurlijk is dit helemaal niet waar want dit heeft geen enkele invloed op je cijfer. Maar waarom denk ik dit dan?

Stukje onzekerheid


Bij mij heeft het denk ik met een stukje onzekerheid te maken. Na elk tentamen denk ik dat het slecht is gemaakt en dan wil ik direct het cijfer weten. Natuurlijk is dat niet haalbaar want de docent heeft meer te doen. Maar hoe langer het duurt, hoe banger ik ben dat de docent het cijfer er niet durft op te zetten omdat het zo slecht is. Herkent iemand dit gevoel?

Daarnaast denk ik ook dat het komt doordat ik alles in één keer goed wil doen. Wanneer ik dan een onvoldoende haal, dan twijfel ik de volgende keer nog harder aan mezelf en ga ik er nog meer voor doen. Waar komt het vandaan dat ik alles in één keer goed wil doen? Vanuit perfectionisme en die onzekerheid. Cijfers zijn voor mijn gevoel iets waar ik invloed op heb. Ik zorg er zelf voor dat het voldoende of onvoldoende is. Wanneer ik dan een onvoldoende heb gehaald, is dat mijn eigen schuld.

Wat ik de laatste tentamenweken heb gedaan om van dit gevoel af te komen is dat ik maar twee keer per dag mocht kijken of het cijfer er op stond. Hierdoor was ik minder met mijn cijfer bezig en dat zorgde voor rust.

Tips

Een mooie tip die ik ooit hoorde bij ’T Leerlab is om op te schrijven wat het allerergste is wat er kan gebeuren en wat het allerbeste is. Bijvoorbeeld: als je een tentamen niet haalt dan heb je een herkansing, als je een herkansing niet haalt dan moet het nog een keer, als je die niet haalt krijg je studievertraging, hierdoor heb je geen diploma en later werk. Maar als je het wel haalt dan ga je gewoon door met je studie, haal je de jaren en ga je lekker aan het werk. Dit opschrijven kan helpen om de situatie te relativeren.

Heb jij nog een goede tip voor mij en alle medestudenten?

Wil je meer blogs lezen van studenten? Je kan ze hier vinden.

0 Comments

Leave a Comment