Kies ik de goede opleiding?

Twee jaar geleden stond ik voor de keuze van een opleiding op het hbo. Tijdens de laatste twee schooljaren van de middelbare school was ik daar natuurlijk al wel mee bezig. Verschillende open dagen en opleidingen bezocht. Maar wat lastig om dan de juiste keuze te maken! Want hoe kies ik de goede opleiding?

Omdat ik studeer met een visuele beperking, was een studiekeuze best lastig. Eerst wilde ik heel graag de pabo doen maar ik ben (na goed besluit) uiteindelijk voor social work gegaan.

Tijdens de kennismaking met de decaan kwamen we erop dat het mijn ‘tweede’ keus was. Ze gaf aan dat het dan vaak moeilijker is omdat studenten dan minder gemotiveerd zijn. Ik kreeg hierdoor direct een naar gevoel en vond dit niet fijn. Na veel familie en kennissen gesproken te hebben, kwam ik erachter dat het de goede opleiding wel was.

Ik ben begonnen aan de opleiding en na mijn stages kan ik zeker zeggen dat het de juiste keuze is! Wat ik wil meegeven is dat je niet onzeker hoeft te worden van iets wat een decaan zegt. Hoe goed bedoeld ook, het is niet altijd waar.

Oefening uit lesprogramma Keuzes maken doe je zo! 

Marian; Als het gaat om keuzes maken kan invloed van buitenaf erg veel invloed hebben.

Want wanneer we keuzemomenten met anderen bespreken geeft de ander vaak mee wat voor hun belangrijk is en wat ze jou dus ook gunnen. Het is daarom fijn om iemand te vinden om dit soort dingen mee te bespreken, die los van oordeel en eigen mening met jou in gesprek gaat. Zoals ze hierboven deelt dat ze met haar directe omgeving haar keuze besprak. Om beter te weten wat je met wie bespreekt is het fijn om te weten wie je in je omgeving hebt. Daar helpt deze opdracht je bij. 

1: Pak een papier. 

2: Zet jezelf in het midden.

3: Schrijf iedereen op die jou kan helpen met keuzes maken.

4: Bedenk; Wie kan je waarmee verder helpen?

Deze blog werd geschreven door tweedejaars social work student. Ze is enthousiast om verhalen te delen maar wil graag anoniem blijven. Meer blogs van haar en van andere studenten kun je hier vinden.

0 Comments

Leave a Comment