Van HBO naar Universiteit, van strakke planning naar meer vrije tijd

Danique Dellebarre

In Verhalen van studenten Posted

Het is alweer even geleden dat het nieuwe studiejaar begon en we zijn alweer onderweg naar de kerst!. Dit studiejaar doe ik Danique (inmiddels geen student journalistiek) een nieuwe opleiding aan de Universiteit in Groningen. Van HBO naar Universiteit is even wennen, maar ik besef me ook goed dat je door een HBO diploma al heel wat hebt geleerd. In deze blog deel ik graag wat ik daarbij heb ervaren.

Meer vrije tijd

Een groot verschil met de Universiteit is, dat je veel meer eigen tijd hebt die je zelf moet gaan indelen. Super fijn, maar dit kan ook best lastig zijn. Je moet goed plannen en jezelf motiveren om aan de slag te gaan. In de eerste weken merkte ik dat ik dit best lastig vond. Alle grote en kleine taken dwaalden ergens in mijn hoofd en ik wist dat ik ze moest doen, maar wanneer? Met welke begin je? Deze chaos zorgde ervoor dat ik soms helemaal niet productief was. Ook vergat ik wel eens dingen. Zat ik op een woensdagavond in de UB werd ik gebeld door mijn teamleider; ‘Danique, je weet dat je nu moet werken?’.

Plannen

In de loop van de eerste weken vond ik meer mijn draai in deze vrijheid. Mijn agenda bijhouden en een goede planning maken elke week, zorgt er voor dat ik alles weer in de hand heb. Een tip van mij is om elke week een vaste dag uit te kiezen om een planning te maken. Ik zelf doe dit altijd op zondagavond of maandagochtend. Ik probeer hierbij de grote belangrijke taken eerst in te vullen zoals college, werk en deadlines. De kleine taken waar geen tijd aan vast zitten schrijf ik ergens anders op. Op het begin van elke dag hou ik deze twee naast elkaar en maak ik een lijst met to do’s voor die dag. Lees deze blog voor tips om een realistische to do lijst te maken. 

Nu de planning concreet is en de chaos minder is in mijn hoofd, besef ik me hoe fijn het is om je eigen tijd te kunnen indelen. Als je het goed doet houd je ook nog tijd voor leuke dingen over ;). 

Hoe zorg je voor een goede planning?

Plannen kan best lastig zijn, vooral als je van de middelbare school komt en net gaat studeren. Gelukkig heeft Marian heel veel tips en inspiratie over het onderwerp plannen en effectief studeren. Het is zelfs een onderwerp in de Gelukkige Student Academy. We starten op 21 november weer met een nieuwe groep. En als je je nu aanmeldt krijg je van nu tot 21 december toegang tot al het materiaal. De nieuwe groep zal vanaf 21 november toegelaten worden in de afgesloten Instagram omgeving. Wees welkom! Kijk hier voor meer informatie

Je las een blogbericht van Danique studente Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle en wonend op kamers in Groningen. Lees ook blogberichten van andere studenten.

0 Comments

Leave a Comment