Succesvol afstuderen? Met deze tips gaat het je vast lukken!

Marian

In Afstuderen Posted

Een tijdje geleden nam ik een podcast op met Rianne Wiersema die de opleiding Sportkunde heeft afgerond. De komende twee blogs deel ik met jou haar beste tips uit ons gesprek over succesvol afstuderen.

Rianne is afgestudeerd aan de hbo-opleiding Sportkunde. Tijdens deze studie heeft ze haar eigen te gekke bedrijf opgezet. Daarnaast vraagt de opleiding Sportkunde haar regelmatig om als ervaringsdeskundige haar beste tips met studenten te delen.

Een aantal van deze tips deelt zij hier ook met jou. Dus, ga er goed voor zitten en vergroot met die tips jouw kans op succesvol afstuderen!!

Bouw tijdens je studie alvast een zakelijk netwerk op

Het klinkt misschien nu als een ver-van-je-bed-show maar een zakelijk netwerk levert je tijdens het afstuderen (informatie) en daarna (tijdens je werk) heel veel op.
Maak een LinkedIn profiel aan en benader of nodig mensen uit die raakvlakken met jouw studie, afstudeerproject of ideeën hebben. Ook studiegenoten die op LinkedIn zitten kun je uitnodigen. Je weet nooit waar je later in je carrière elkaar weer voor nodig hebt!

In gesprek

Je kan ook mensen via LinkedIn benaderen voor een gesprek. Bijvoorbeeld iemand die bij een bedrijf werkt waar je stage wilt lopen. Wees dan oprecht geïnteresseerd in hun verhaal. Want na ieder gesprek weet jij een beetje beter wat je zelf graag wilt of niet. Gouden regel hierbij is: haal niet alleen maar geef ook. Deel ook jouw opgedane kennis. Bijvoorbeeld een opdracht die je hebt gedaan voor je studie, een onderzoek wat je hebt uitgevoerd. Deel inhoud met de mensen uit je netwerk. Zie je iets wat mogelijk interessant is voor jouw LinkedIn contacten? Deel, tag of meld het dan. Zo blijf je in contact en bouw je echt een band op.

Soms is iemand niet geïnteresseerd in een gesprek of connectie en krijg je een nee te horen. Bedenk je dan, iedere nee is weer een stapje dichter bij een ja 😊.

Plan als een professional organizer 😊

Zet alle activiteiten die voor je afstuderen noodzakelijk zijn in je agenda. Maar ook alle activiteiten die je daar omheen doet. Sporten, afspraken met vrienden, naar de kapper etc. Iedere week kijk je wat lukt qua tijd en vooral qua energie.

Bij het afstuderen is het belangrijk dat je vooruitdenkt. Dus dat wat je over twee weken gedaan wilt krijgen, daar moet je vandaag stappen voor ondernemen. Een afstudeeropdracht is vaak opgedeeld in kleinere blokken van 6 tot 8 weken. Kijk bij de start van iedere periode wat je moet doen om over 6 weken klaar te zijn. Wie kan je daarbij helpen, van wie heb je informatie nodig en wie moet je daarvoor mailen. Begin er gelijk mee om die lijntjes uit te zetten want dat kost vaak het meeste tijd.

Manage de verwachtingen van alle betrokken rond het afstudeerproject

Je afstudeerdocent, de afstudeerbegeleider vanuit het werkveld en jijzelf. Vaak hebben jullie allemaal een andere verwachting. Ga gelijk aan het begin met elkaar in gesprek. Bespreek deze verwachtingen. Vind je dat lastig, ga dan eerst in gesprek met je docent en vraag of hij/zij met je mee gaat naar het gesprek met je afstudeerbegeleider. Vaak weet een docent heel goed te vertellen wat er vanuit je studie wordt verwacht.

Ik (Rianne) studeerde af op een leefstijlonderzoek. Binnen de organisatie waar ze dit uitvoerde werd in het begin de meerwaarde hiervan minder gezien. Daardoor moest ik veel gegevens verzamelen en gesprekken voeren. Allemaal nodig om daarna een echte verandering te kunnen doorvoeren. Door dit bespreekbaar te maken, kwam er veel meer begrip vanuit de organisatie en dus draagvlak om met de uitkomst aan de slag te gaan.

Succesvol afstuderen, dat kan jij ook

En het leuke is, op de laatste afstudeerdag bij de betreffende organisatie vroegen ze om te blijven. Ze waren zo blij met het onderzoek en wilde graag dat ik dit zelf ging implementeren. Een hele mooie erkenning dat er zeker meerwaarde is geleverd tijdens het afstudeerproject. Dus moraal van het verhaal. Maak je verwachtingen bespreekbaar. De kans dat ze uitkomen wordt zo vele malen groter.

Reageren op deze blog vind ik leuk en deel dit met iedereen die nu midden in zijn/haar afstudeerperiode zit!

————–

Je las een blogartikel van Gelukkige Student. De website van Marian Blaauwgeers om met meer zelfvertrouwen en minder stress je studententijd te beleven.

Meer artikelen:

Help ik heb stress
De mail die wegging naar de verkeerde persoon
Drie tips voor een gelukkige jij
Een stappenplan hoe je om kunt gaan met teleurstelling


Samen aan de slag?

Gratis e-book – prestatiedruk test
Gelukkige Student Academy – minder stress tijdens je studie
Gratis online training – Wil je samen aan de slag om minder stress te ervaren? Ik organiseer een GRATIS online training: Minder stress tijdens je studie. Lees meer en claim je plekje!

En verder

Wie is Marian

0 Comments

Leave a Comment