Omgaan met de geluksmaatschappij
Ik kwam laatst het woord tegen; geluksmaatschappij. Ik werd er wel door geraakt en ontdekte op een blog een video van Dirk de Wachter (Belgische psychiater en schrijver), schrijver van het boek Borderline Times. Deze video zit onder deze blog. Wat is het nou en wat is het effect van het nastreven van een geluksmaatschappij? “Alles moet fantastisch zijn”, zegt de Dirk de Wachter, “en we doen ons voorkomen dat we allen gelukkig zijn”.
Heel realistisch is dat niet. Want het leven valt af en toe vies tegen en we zijn daar minder toe gewapend. Ook worden we beïnvloed door de social media waar we alleen maar het mooiste aan elkaar laten zien. Daarnaast hebben we zoveel mogelijkheden en daarmee willen we de mogelijkheden ook grijpen. “De wereld gaat steeds sneller en daardoor zullen steeds meer mensen ‘eraf’ vallen en dat is wel iets om bezorgd over te zijn” aldus Dirk. De druk en prestatie wordt hoger en we gaan naar een situatie van winners en losers.
Laat ons soms ongelukkig zijn
Alles moet fantastisch zijn. Studie, werk, het moet allemaal maximaal. Best gelukkig zijn is niet oké, terwijl we jaloers kunnen zijn op mensen die tevreden door het leven gaan. “Laat ons aub beetje ongelukkig zijn. Dat is niet erg, dat mag en dat kan en dat je niet ziek bent.” zegt Dirk.
Wat kunnen we doen?
Dit gezegd hebbende, wat kunnen we er dan tegen doen? Dat ligt aan een ieder van onszelf. En daar heb ik een paar mooie uitdagingen voor je (zonder druk!!). Probeer extra lief te zijn voor de mensen om je heen. Toon oprechte interesse en stel een andere vraag dan Hoe gaat het? Bijvoorbeeld;
- heb je het naar je zin op de studie?
- wat heb je dit weekend gedaan?
- wat doe jij om te ontspannen?
En kun je iets bedenken wat we kunnen doen voor mensen die het moeilijk hebben? Kleding inzamelen voor vluchtelingen? Geld ophalen voor de voedselbank? Een daklozenkrant kopen? Wat kun jij doen??
Probeer te minimaliseren. Het najagen van materiële bezittingen als bron van geluk is vaak niet duurzaam. Overweeg de waarde van ervaringen, relaties en persoonlijke groei.
Oefen extra met dankbaarheid: Het dagelijks benoemen van dingen waar je dankbaar voor bent, kan je helpen meer te waarderen wat je hebt en gelukkiger te voelen.
De video die mij inspireerde kan je hier vinden.
Meer blogs lezen? Je vindt hier een overzicht van alle blogs op categorie.