Passend handelen bij prestatiedruk

Danique Dellebarre

In Perfectionisme Posted

In de huidige generatie hebben studenten wel eens last van prestatiedruk. De druk om te presteren, alles uit het onderste van de kan te halen. Dit kan gaan over studeren zelf, maar ook over later. Zaken als een leuke baan vinden, de klimaatcrisis of het kopen van een huis kunnen hierbij een rol spelen. Daarom in deze blog tips hoe je passend kan handelen bij prestatiedruk.

De gevolgen van prestatiedruk

Prestatiedruk kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. De druk die je ervaart kan zorgen voor een bepaalde motivatie om bijvoorbeeld je studie te halen. Toch kan deze druk ook voor negatieve effecten zorgen. Studenten voelen zich gestresst en zitten minder goed in hun vel. Tegenwoordig worden studenten wijsgemaakt dat ze alles kunnen worden wat ze willen. Een mooie kans, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Als je het niet haalt is het helemaal jouw eigen verantwoordelijkheid, de keuze maak je zelf. 

Kom in het moment

Om prestatiedruk te herkennen is het handig om regelmatig bij jezelf in te checken. Vraag jezelf hoe groot de stress is en waar de stress vandaan komt. Vaak zitten studenten die stress ervaren veel in hun hoofd. Daarom; wees in het moment! Dit kan je doen door iets bewust te ondernemen. Doe bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of kom even in beweging.

Vergelijk eens met jezelf

Vaak zijn we als studenten geneigd om maar door te gaan en niet stil te staan bij de ontwikkelingen die zijn doorgemaakt. Kijk eens terug naar je ontwikkeling die je de afgelopen periode hebt doorgemaakt. Het wordt namelijk snel normaal dat je presteert. Het is belangrijk om deze bevestiging vanuit jezelf te halen in plaats van uit externe factoren. Praat eens tegen jezelf zoals een vriend of vriendin tegen jou zou praten.

Besef dat je studeert om iets te leren. Het is niet de bedoeling dat je alles van het begin af aan al helemaal kan. Het gaat om de ontwikkeling en de weg naar het einddoel. Krijg je een onvoldoende terug? Dit betekent niet dat jij onvoldoende bent als persoon. 

Wat is de oplossing?

Het begint bij het erkennen dat je bepaalde gevoelens hebt. Ervaar je stress of druk? Ga na of deze gevoelens invloed hebben op de situatie. Je mag balen van bepaalde situaties, maar eindeloos stressen en balen verandert niks. Dus als het kan, maak je concrete oplossingen om de stress aan te pakken. Is het niet op te lossen? Ga dan na hoe realistisch het gene is wat jij zo graag wilt bereiken. 

Deze blog is gebaseerd op een combinatie van twee podcasts; Hoe kunnen we studenten helpen met prestatiedruk en In gesprek over prestatiedruk.

Doe ook de gratis test Ervaar ik prestatiedruk?

0 Comments

Leave a Comment