Moeten we altijd productief zijn?

Danique Dellebarre

In Perfectionisme Posted

Ik las laatst een prachtige column in de Flair over het altijd nuttig moeten zijn. De strekking was dat ze deelde dat ze een nieuwe hobby ging oppakken, macrameeën. Als ze dat deelde kreeg ze vaak de vraag wat het nut ervan is. “Ga je er een webshop mee beginnen?”, “Ga je het verkopen op markten/braderieën?”. Waarom moet alles wat we doen nuttig zijn? Waarom moeten we altijd productief zijn? In deze blog een pleidooi voor aankloten.

Altijd aanstaan

Wellicht herken je het dat je tijd zinvol moet besteden. Je mag geen minuten verspillen, geen zinloze dingen doen, wat je doet moet bijdragen aan iets. Het zo snel mogelijk doelen bereiken, bezig zijn/blijven met doelen stellen (werk en privé) want je tijd is maar kort! Logisch dat als je aan het studeren of werken bent dat je slim moet nadenken over wat je doet met je tijd. Je wordt er immers voor betaald of werkt naar een doel; studie behalen. But why the rush?!

Zijn er dingen in je leven waarin je mag vertragen? Je hoeft niet volgende week je diploma te hebben, je hoeft niet meteen de baan van je dromen, je hoeft niet meteen een oscar te winnen. Dingen mogen tijd kosten. Je weet niet hoeveel tijd je gegeven is dus besteed het goed!, is wat je vaak hoort. En tuurlijk moet je niet al je tijd weggooien maar in de meeste gevallen heb je wel even om dingen voor elkaar te krijgen.

Oscar op je 21ste

Laatst deelde iemand een verhaal over een Oscarwinnaar die op zijn 21ste deze prestigieuze prijs had gewonnen. Hoe gaaf ook, het gaf ook een rot gevoel. Daar zit je dan met in je 21ste levensjaar met het hoogst haalbare al behaald, en dan? Blijf dingen nastreven en blijf tegelijk vertragen. Daarom mijn opdracht voor jou: waarin push je jezelf te hard? Waarin mag je vertragen? 

Vervelen of raamstaren

Veel van onze tijd wordt gevuld met afleiding. Door onze telefoon, door prikkels van buitenaf, door nog een aflevering van je favoriete serie. Maar hoe fijn voor je brein en je gemoedstoestand dat je even niet hoeft te reageren, dat je gewoon even naar buiten mag kijken en dat dat genoeg is. 

Ik deel graag deze songtekst met je van Vienna de uitvoering van Gretta Ray:

 Slow down you crazy child

You’re so ambitious for a juvenile

But then if you’re so smart tell me

Why are you still so afraid? (mmmmm)

Where’s the fire, what’s the hurry about?

You better cool it off before you burn it out

You got so much to do and only

So many hours in a day (Ay)

Wist je dat ik ook een gratis e-book heb met tips voor minder prestatiedruk? Je kan hem hier downloaden.

0 Comments

Leave a Comment